Sprawdź, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole

Żur i biały barszcz, baby, mazurki i serniki to obowiązkowe potrawy na świątecznym stole.
Sprawdź, czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole
fot. istock.com
11.04.2022
Katarzyna Lemanowicz

Nabiał wpisany jest w polskie tradycje wielkanocne. Smaczne dania, często tworzone z rodzinnych przepisów, wzbogacają wspólne chwile. Co pomoże odnieść kulinarny sukces w tym wyjątkowym czasie?

Większość z nas nie wyobraża sobie Świąt bez własnoręcznie przygotowywanych domowych wypieków. Klasyczne desery, takie jak sernik, babka czy pascha, wpisane są w polskie tradycje wielkanocne i sprawiają, że spędzanie czasu w rodzinnym gronie staje się jeszcze przyjemniejsze i bardzo smaczne. Do przygotowania tradycyjnych, świątecznych potraw, zwłaszcza deserów, Polacy najczęściej wybierają znane i najwyższej jakości produkty. To one sprawiają, że w kuchni można poczuć się pewnie. Przy dokonywaniu zakupów decydujące jest dla nich zaufanie do marki, smak i jakość. Cenią też to co polskie. Do wielkanocnych potraw niezbędne są określone produkty – m.in. masło, twaróg sernikowy, śmietanka, śmietana, twarogi czy mleko.
Poznajcie przepisy na wielkanocny must have – ciasta, których nie może zabraknąć na wielkanocnym stole.

Wielkanocna pascha migdałowa - przepis

Jednym z tradycyjnych świątecznych deserów jest pascha. Przygotowuje się ją tylko raz do roku – z twarogu i bakalii. Choć Wielkanoc to czas, kiedy konsumenci sięgają po przepisy naszych mam czy babć, to równie śmiało łączą tradycję z nowoczesnością. Dlatego coraz częściej w ciastach stosują np. ser mascarpone. Zobaczcie, jakie to proste!
Składniki:
  • 500 g twarogu półtłustego Mazurski Smak,
  • 200 g cukru pudru,
  • 5 żółtek twardych,
  • 2 żółtka płynne,
  • 120 g masła ekstra Łaciate,
  • 2 łyżki sera mascarpone Mlekpol,
  • laska wanilii,
  • 2 łyżki posiekanych migdałów,
  • 2 krople esencji migdałowej,
  • 50 g rodzynek
Przygotowanie: W malakserze mieszamy zmielony twaróg z cukrem i ugotowanymi jajkami, na koniec dodajemy jajka surowe i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło (o temperaturze pokojowej), mascarpone, nasiona wanilii, pokrojone migdały i esencję. Mieszamy na najmniejszych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego namoczone w wodzie rodzynki i mieszamy ponownie do połączenia. Formę wykładamy masą i dokładnie uciskamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Podajemy udekorowane płatkami migdałów.

Mazurek wielkanocny - przepis

Innym tradycyjnym wielkanocnym przepisem jest oczywiście mazurek. Poznajcie sprawdzoną recepturę, dzięki której z łatwością przygotujecie czekoladowego, kruchego i pysznego mazurka.
Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • masło ekstra Mazurski Smak,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 4 jajka
Wszystkie składniki zagniatamy i gotowe ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
Składniki na masę:
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
  • 15 dkg orzechów włoskich,
  • 0,5 kostki masła ekstra Mazurski Smak,
  • 2 łyżki kakao,
  • skórka z pomarańczy,
  • migdały
Przygotowanie: Ciasto rozwałkowujemy na blaszce 28 cm, podnosząc trochę brzegi. Pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy masę – z cukru i wody gotujemy syrop. Dodajemy masło, czekoladę oraz kakao i mieszamy, aż się rozpuszczą. Na upieczonym cieście rozrzucamy posiekane orzechy (wcześniej sparzone i obrane ze skórki). Na to wykładamy masę czekoladową. Po zastygnięciu ścieramy na to skórkę pomarańczową i migdały. Możemy także udekorować innymi bakaliami. Smacznego!
Kulinarne, wielkanocne inspiracje warto czerpać na www.najlepszewkuchni.pl.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie