To jest doskonały przepis na świąteczne śledzie!

Wszystkim dobrze znany jest tradycyjny śledź w oleju, z cebulką, ale to ryba, którą można przyrządzić na wiele pysznych i oryginalnych sposobów.
To jest doskonały przepis na świąteczne śledzie!
14.12.2021
Katarzyna Lemanowicz

Appetita, marka aromatycznych ziół i przypraw, od lat zachęcająca Polaków do gotowania smacznie i jedzenia stylowo, podpowie, jak przyprawić dania ze śledzia, aby mieć na nie ochotę przez cały rok.

Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to jedne z najzdrowszych ryb, które są też przystępne cenowo. Ich tłuste mięso jest skarbnicą kwasów z grupy omega-3 wspomagających pamięć, koncentrację oraz odporność. Są też niezbędne do produkcji tzw. hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Tak, jedzenie śledzi uszczęśliwia! I to nawet w małych porcjach – dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3 pokrywa w pełni zaledwie 4-cm kawałek tej ryby. Jej mięso dostarcza także mnóstwo dobrze przyswajalnego białka oraz potasu, fosforu, wapnia, jodu i wit. D3.

Śledzie - jakie wybrać?

Śledzie dostępne są najczęściej w postaci płatów w solance albo oleju i po takie właśnie warto sięgać, aby przyrządzić wigilijne potrawy czy świąteczne przekąski. Najlepsze są grube i mięsiste, pozbawione skóry płaty a là matias – uwaga, lepiej unikać takich z zalewy z dodatkiem octu, ponieważ są nieprzyjemnie twarde. Płaty zwykle wymagają wymoczenia w wodzie lub mleku – jak długiego, to zależy już tylko od stopnia ich słoności i preferencji smakowych. Najlepiej wybierać płaty z ryb odławianych w Atlantyku (są znacznie mniej zanieczyszczone metalami ciężkimi niż śledzie bałtyckie) i oznaczonych certyfikatem MSC (Marine Stewardship Council), który gwarantuje zakup ryby najwyższej jakości, z połowów zrównoważonych, czyli mających zminimalizowany wpływ na ekosystem.

Śledzie są niesamowite z jeszcze jednego powodu – świetnie „dogadują się” z rozmaitymi dodatkami (zarówno owocowymi, jak i warzywnymi, słodkimi i słonymi) oraz przyprawami – nawet tak egzotycznymi jak curry, goździki czy cynamon. Warto z nimi eksperymentować – inspiracji dostarczy marka Appetita – i na zawsze zakochać się w śledziach!

Aromatyczne śledzie ziołowe

Składniki:

  • 5 płatów śledziowych a là matias w oleju
  • 2 cukrowe cebule
  • łyżka soku i skórki z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • 1 łyżka Ziół prowansalskich Appetita
  • 3 łyżki Pietruszki Appetita
  • łyżka Koperku Appetita
  • 4 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • 2–3 Liście laurowe Appetita
  • olej rzepakowy

Wykonanie: Śledzie osączyć, ew. wymoczyć. Pokroić na kawałki. Cebulę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, miodem oraz przyprawami, na koniec połączyć ze śledziami. Przełożyć do słoika, zalać olejem. Zakręcić, wstawić do lodówki na min. 48 godz.

Korzenne śledzie z piernikiem

Składniki:

  • 5 dag suszonych kapeluszy borowików
  • 6 płatów śledziowych a là matias w zalewie
  • 150 ml gotowego grzańca (wina)
  • 2 łyżki oleju
  • 4 czerwone cebule
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • łyżka brązowego cukru
  • 4 Goździki Appetita
  • 2 ziarna Ziela angielskiego Appetita
  • duża szczypta Cynamonu mielonego Appetita
  • duża szczypta Imbiru mielonego Appetita
  • kilka suchych pierników lub ciastek korzennych bez lukru

Wykonanie: Grzyby zalać na noc wodą, obgotować, odcedzić i posiekać. Śledzie osączyć, szybko przepłukać, włożyć do naczynia i zalać zimnym grzańcem. Odstawić na 4–5 godz. w chłodne miejsce. Cebule posiekać, wrzucić do rondla, na rozgrzany olej, dodać cukier, ocet, goździki (można je rozgnieść) i ziele angielskie. Smażyć, mieszając, aż powstanie gęsta, szklista konfitura. Dołożyć grzyby, przyprawić do smaku cynamonem i imbirem, wymieszać, odstawić.

Śledziowe płaty osączyć, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku. Przykryć cebulowo-grzybową konfiturą, posypać z wierzchu pokruszonymi piernikami albo ciastkami. Skropić dodatkowo grzańcem.

Śledzie curry

Składniki:

  • 4 płaty śledziowych a là matias w oleju
  • łyżka octu jabłkowego
  • 1 cukrowa cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki Curry Appetita
  • twarde, kwaśne jabłko
  • 4–5 łyżek Koperku Appetita
  • 5 łyżek majonezu
  • 2–3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
  • Pieprz czarny mielony Appetita

Wykonanie: Śledzie moczyć przez całą noc w mleku. Osączyć, pokroić w małą kostkę, wymieszać z octem i odstawić. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, pod koniec wymieszać dokładnie z curry. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać ze śledziami, cebulą z curry, koperkiem, majonezem, śmietaną oraz pieprzem do smaku. Wstawić na całą noc do lodówki. Podawać na kawałkach razowego chleba, ze szczypiorem, kaparami oraz kawałkami korniszonów.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie