Chcesz zjeść pyszne spaghetti? Skorzystaj z tych przepisów!

Chłodniejsze dni sprawiają, że więcej czasu spędzamy w domu.
Chcesz zjeść pyszne spaghetti? Skorzystaj z tych przepisów!
fot. istock.com
17.11.2021
Katarzyna Lemanowicz

Pod ciepłym kocem wspominamy lato i myślami wracamy do wakacyjnych chwil. Jeszcze bardziej pragniemy poczuć klimat towarzyszący minionym podróżom, a Barilla ma sposób, by choć na chwilę przenieść się w jedną z najbardziej wyjątkowych, wakacyjnych destynacji – do Włoch! Jak? Na to pytanie odpowiada Matteo Brunetti, proponując przepisy na iście włoskie dania z wykorzystaniem sosów pesto od Barilla!

Przepisy na pyszne makarony

Jesienno-zimowy czas to dla wielu z nas okres, kiedy potrzebujemy dodatkowych „pocieszaczy” czasu. Wygodne dresy, kanapa i ulubiony serial to z pewnością coś, na co stawiamy w tym okresie, jednak są też inne sposoby, dzięki którym umilimy sobie wolne chwile. Jest nim chociażby gotowanie i przygotowywanie potraw z kategorii comfort food. Dla każdego z nas taki posiłek będzie czymś innym, jednak z pewnością dla wielu tego typu jedzeniem są włoskie potrawy, które przywołują podróże do słonecznej Italii.

Marka Barilla ma w swojej ofercie aż 4 różne sosy pesto (Genovese, Rosso, Calabrese
i Pomodoro Secchi), które pozwalają nadać daniom aromatyczny charakter kuchni włoskiej. Najpopularniejszy z nich to wariant Genovese, który swój wyjątkowy smak zawdzięcza połączeniu świeżej, włoskiej bazylii z serem Parmigiano-Reggiano.

Poniżej przedstawiamy 2 przepisy, które są szybkimi i łatwymi sposobami na przeniesienie się zmysłami do Włoch. Przygotował je znamienity kucharz współpracujący z marką Barilla – Matteo Brunetti.

Pesto Genovese - przepis

 Składniki:

  • 300g spaghetti Barilla
  • 1 słoiczek pesto alla Genovese Barilla
  • 150g pomidorki
  • 100g ricotta
  • 20g parmezan
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pokroić pomidorki w ćwiartki i przyprawić je solą oraz pieprzem. Zetrzeć parmezan na tarce o drobnych oczkach. Ugotować makaron w gorącej osolonej wodzie według czasu na opakowaniu i odcedzić. Dodać do makaronu pomidorki, pesto, połowę parmezanu, ricottę i odrobinę oliwy. Całość wymieszać. Podać na talerzu i posypać parmezanem.

Pesto Genovese

Pesto Calabrese - przepis

Składniki:

  • 300g casarecce Barilla
  • 1 słoiczek Pesto alla Calabrese
  • 1 mozzarella
  • 150g boczek 
  • Garść liści mięty 
  • Sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

Pokroić boczek w plastry a potem w paseczki. Na patelni dodać oliwę i smażyć na niej boczek na małym ogniu aż będzie chrupiący. W międzyczasie rozszarpać mozzarellę rękoma i posiekać miętę. Ugotować makaron w gorącej osolonej wodzie według czasu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać makaron z pesto, boczkiem i miętą. Podać na talerzu i posypać mozzarellą.

Pesto alla Calabrese

 

Powyższe przepisy nie dają miejsca na wymówki! Czas i wysiłek nie są tutaj problemem, a więc nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do kuchni! Barilla gwarantuje, że warto i ostrzega… makaron z pesto uzależnia!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie