Przepisy wegańskie mogą się udać dopiero w wyższych temperaturach. Dzieje się tak, ponieważ zamiast produktów mlecznych do wiązania, używa się skrobi i cukru. Ponadto nie zawsze będzie to zamiennik jeden do jednego, jeśli chodzi o zastępowanie jajek.
Zobacz więcej: Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?
Okazuje się, że ¼ szklanki tłuczonego awokado doskonale sprawdzi się, jako zamiennik jajka. Zamiast używać do ciast jajek, spokojnie możesz dodać ten owoc. Co więcej, awokado jest tłuste i słodkie, więc do wypieków nie będziesz potrzebować oleju i cukru.
fot. istock.com
Ubij łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia z trzema łyżkami wody. Następnie odstaw mieszankę na bok, aby woda mogła się wchłonąć. Siemię lniane i chia dobrze sprawdzą się do sosów i wypieków pełnoziarnistych.
Ćwierć szklanki mleka migdałowego to świetny zamiennik jajka. Dodaj do tego kilku kropel cytryny, aby cieszyć się lekkim i cierpkim smakiem dań.
Banany są jak awokado – gęste, słodkie i tłuste. Ich struktura doskonale zwiąże produkty tak samo dobrze, jak jaka. Bananów możesz używać do wszystkich wypieków. Odpowiednie proporcje to ¼ banana na jedno jajko.
Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z jajkami. Proszek powstaje ze skrobi ziemniaczanej, mąki z tapioki, mąki do pieczenia i łuski psyllium. Do tego zaczyn, guma celulozowa i zmodyfikowana celuloza (które są środkami zagęszczającymi).
Zobacz więcej: Czekolada na zimno. Hit tego lata!
Zetrzyj ćwierć szklanki tofu i ubij na jednolitą masę. Tofu dobrze sprawdza się w wypiekach, kremowych sosach i nadzieniach do ciast. Twarde tofu jest również doskonałym zamiennikiem. Po prostu dodaj przyprawy i różne dodatki, a otrzymasz śniadanie pełne białka.
Te dwa produkty będą reagować ze sobą i wytwarzać małe bąbelki, które powiększają się po włożeniu wypieków do piekarnika, tworząc lżejszą i bardziej puszystą konsystencję. Soda i ocet polecane są do pieczenia chleba, jak i babeczek, naleśników i gofrów, zwłaszcza jeśli lubisz, gdy są puszyste.