7 zamienników jajek, które urozmaicą kuchnię wegańską

Bardzo możliwe, że masz je wszystkie w lodówce.
7 zamienników jajek, które urozmaicą kuchnię wegańską
fot. istock.com
12.07.2021
Dominika Stanisławska

Przepisy wegańskie mogą się udać dopiero w wyższych temperaturach. Dzieje się tak, ponieważ zamiast produktów mlecznych do wiązania, używa się skrobi i cukru. Ponadto nie zawsze będzie to zamiennik jeden do jednego, jeśli chodzi o zastępowanie jajek.
Zobacz więcej: Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?

7 zmienników jajek, które urozmaicą kuchnię wegańską

#1 Awokado

Okazuje się, że ¼ szklanki tłuczonego awokado doskonale sprawdzi się, jako zamiennik jajka. Zamiast używać do ciast jajek, spokojnie możesz dodać ten owoc. Co więcej, awokado jest tłuste i słodkie, więc do wypieków nie będziesz potrzebować oleju i cukru.

dieta wegańska
fot. istock.com

#2 Siemię lniane i nasiona chia

Ubij łyżkę siemienia lnianego lub nasion chia z trzema łyżkami wody. Następnie odstaw mieszankę na bok, aby woda mogła się wchłonąć. Siemię lniane i chia dobrze sprawdzą się do sosów i wypieków pełnoziarnistych.

#3 Mleko migdałowe

Ćwierć szklanki mleka migdałowego to świetny zamiennik jajka. Dodaj do tego kilku kropel cytryny, aby cieszyć się lekkim i cierpkim smakiem dań.

#4 Banany

Banany są jak awokado – gęste, słodkie i tłuste. Ich struktura doskonale zwiąże produkty tak samo dobrze, jak jaka. Bananów możesz używać do wszystkich wypieków. Odpowiednie proporcje to ¼ banana na jedno jajko.

#5 Jajeczny proszek wegański

Wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z jajkami. Proszek powstaje ze skrobi ziemniaczanej, mąki z tapioki, mąki do pieczenia i łuski psyllium. Do tego zaczyn, guma celulozowa i zmodyfikowana celuloza (które są środkami zagęszczającymi).
Zobacz więcej: Czekolada na zimno. Hit tego lata!

#6 Tofu

Zetrzyj ćwierć szklanki tofu i ubij na jednolitą masę. Tofu dobrze sprawdza się w wypiekach, kremowych sosach i nadzieniach do ciast. Twarde tofu jest również doskonałym zamiennikiem. Po prostu dodaj przyprawy i różne dodatki, a otrzymasz śniadanie pełne białka.

#7 Soda oczyszczona i ocet

Te dwa produkty będą reagować ze sobą i wytwarzać małe bąbelki, które powiększają się po włożeniu wypieków do piekarnika, tworząc lżejszą i  bardziej puszystą konsystencję. Soda i ocet polecane są do pieczenia chleba, jak i babeczek, naleśników i gofrów, zwłaszcza jeśli lubisz, gdy są puszyste.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie