Masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Zobacz, co możesz z tym zrobić!

Łatwo jest utknąć w rutynie i codziennie jeść to samo, zwłaszcza gdy jesteśmy ciągle w domu. Spożywanie szerszej gamy witamin, minerałów i innych składników odżywczych oraz zwiększenie wrażliwości kulinarnej pomoże wyrwać się z rutyny i zapewni korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
Zobacz więcej: Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?
Internet jest pełen kreatywnych ludzi, którzy chętnie dzielą się swoimi sposobami na posiłki. W popularnym serwisie z filmami możesz znaleźć nie tylko polskich, ale i zagranicznych kucharzy, z którymi odbędziesz wirtualne lekcje gotowania. Opcje są nieskończone, a aby rozwijać swoje umiejętności, wystarczy znaleźć odpowiedniego nauczyciela. Dzięki kanałom w serwisach możesz poznawać inne kultury i rozwijać swoje umiejętności.
fot. istock.com
Wielkie hipermarkety mają szeroką gamę produktów, ale zanim owoce albo warzywa trafią na półki mija sporo czasu. Na pobliskich bazarach produkty są świeże, bo często zwożone z samego rana. Wśród nich można znaleźć nie tylko surowe warzywa i owoce, ale także przygotowane przez gospodynie domowe mieszanki surówek i przypraw. Odkrywanie nowości sprawia, że gotowanie jest przyjemniejsze, a jedzenie różnych i świeżych produktów oznacza, dostarczasz do organizmu niezbędnych składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, które również się potrzebne.
Zobacz więcej: Nowe, różnorodne i bardziej zielone wiosenne nowości w ofercie Subway!
Dodaj smaku swoim potrawom dzięki przyprawom z całego świata. Nie tylko przywołują na myśl egzotyczne miejsca, ale także mają właściwości prozdrowotne. Kurkuma, która nadaje potrawom żywego koloru, działa również przeciwzapalnie – jak ibuprofen i nadaje potrawom głębokiego smaku. Kminek z kolei pomaga w trawieniu i jest bogatym źródłem żelaza. Wypróbuj mieszanki przypraw, takie jak garam masala, aby doprawić warzywa w sosie lub kurczaka i mięsa. Baw się aromatycznymi przyprawami, np. pastą imbirowo-czosnkową. Możesz dodać łyżeczkę do zup lub marynat. Nie skąp świeżych ziół, takich jak kolendra, bazylia i oregano.