Masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Zobacz, co możesz z tym zrobić!

3 wskazówki, w jaki sposób można urozmaicić swój jadłospis.
Masz wrażenie, że ciągle jesz to samo? Zobacz, co możesz z tym zrobić!
fot. istock.com
02.07.2021
Dominika Stanisławska

Łatwo jest utknąć w rutynie i codziennie jeść to samo, zwłaszcza gdy jesteśmy ciągle w domu. Spożywanie szerszej gamy witamin, minerałów i innych składników odżywczych oraz zwiększenie wrażliwości kulinarnej pomoże wyrwać się z rutyny i zapewni korzyści dla zdrowia fizycznego i psychicznego.
Zobacz więcej: Jak zachęcić dziecko do jedzenia kaszy?

3 wskazówki, dzięki którym urozmaicisz swój jadłospis

#1 Odkryj sekrety szefów kuchni z całego świata

Internet jest pełen kreatywnych ludzi, którzy chętnie dzielą się swoimi sposobami na posiłki. W popularnym serwisie z filmami możesz znaleźć nie tylko polskich, ale i zagranicznych kucharzy, z którymi odbędziesz wirtualne lekcje gotowania. Opcje są nieskończone, a aby rozwijać swoje umiejętności, wystarczy znaleźć odpowiedniego nauczyciela. Dzięki kanałom w serwisach możesz poznawać inne kultury i rozwijać swoje umiejętności.

zioła i przyprawy w kuchni
fot. istock.com

#2 Sprawdź, co oferuje bazar w twojej okolicy

Wielkie hipermarkety mają szeroką gamę produktów, ale zanim owoce albo warzywa trafią na półki mija sporo czasu. Na pobliskich bazarach produkty są świeże, bo często zwożone z samego rana. Wśród nich można znaleźć nie tylko surowe warzywa i owoce, ale także przygotowane przez gospodynie domowe mieszanki surówek i przypraw. Odkrywanie nowości sprawia, że ​​gotowanie jest przyjemniejsze, a jedzenie różnych i świeżych produktów oznacza, dostarczasz do organizmu niezbędnych składników odżywczych oraz przeciwutleniaczy, które również się potrzebne.
Zobacz więcej: Nowe, różnorodne i bardziej zielone wiosenne nowości w ofercie Subway!

#3 Eksperymentuj ze smakiem

Dodaj smaku swoim potrawom dzięki przyprawom z całego świata. Nie tylko przywołują na myśl egzotyczne miejsca, ale także mają właściwości prozdrowotne. Kurkuma, która nadaje potrawom żywego koloru, działa również przeciwzapalnie – jak ibuprofen i nadaje potrawom głębokiego smaku. Kminek z kolei pomaga w trawieniu i jest bogatym źródłem żelaza. Wypróbuj mieszanki przypraw, takie jak garam masala, aby doprawić warzywa w sosie lub kurczaka i mięsa. Baw się aromatycznymi przyprawami, np. pastą imbirowo-czosnkową. Możesz dodać łyżeczkę do zup lub marynat. Nie skąp świeżych ziół, takich jak kolendra, bazylia i oregano.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie