Z tego artykułu dowiesz się m.in.
Najpierw swój renesans przeżywał szpinak, potem każdy zajadał się jarmużem. Dziś ludzie zaczynają sięgać po kalafiora i przygotowują go na wiele różnych sposobów. Kolejnym produktem, który zaczynamy odkrywać na nowo jest… bok choy, czyli nic innego, jak kapusta chińska.
Zobacz więcej: Pasieki Rodziny Sadowskich zaskakują nowościami!
Bok choy jest produktem o niskiej kaloryczności. Z tego powodu nie jest super sycący, ale doskonale uzupełnia składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Od lat wiadomo, że dieta i tryb życia mają wpływ na nasze zdrowie. Kapusta chińska zawiera związki siarki, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ponadto zawiera też selen, który wzmacnia odporność.
Bok choy jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dieta bogata w warzywa kapustne zmniejsza wystąpienie chorób serca o 15 proc.
Kapusta chińska jest idealna dla osób, które zrezygnowały z produktów zwierzęcych. Duże ilości magnezu i wapnia sprawiają, że będzie ona doskonałym zamiennikiem dla produktów mlecznych.
fot. istock.com
Składniki:
Przygotowanie:
Dodaj 2 łyżki oleju sezamowego na patelnię i poczekaj aż się rozgrzeje. Umieść bok choy i smaż ok. 2 minuty aż produkt się zarumieni. Następnie zdejmij ją z patelni i dodaj czosnek, imbir i smaż wszystko ok. 2-3 minut. Dodaj sos sojowy i wodę. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Umieść bok choy z powrotem na patelni i trzymaj w sosie ok. 2 minut. Po tym czasie wyłóż wszystko na talerz i posyp sezamem.