Bok Choy, co warto o nim wiedzieć?

Przepis na bok choy.
Bok Choy, co warto o nim wiedzieć?
fot. istock.com
23.03.2021
Dominika Stanisławska

Z tego artykułu dowiesz się m.in.

  • co to jest bok choy;
  • jakie wartości odżywcze ma bok choy;
  • jak przygotować bok choy.

Najpierw swój renesans przeżywał szpinak, potem każdy zajadał się jarmużem. Dziś ludzie zaczynają sięgać po kalafiora i przygotowują go na wiele różnych sposobów. Kolejnym produktem, który zaczynamy odkrywać na nowo jest… bok choy, czyli nic innego, jak kapusta chińska.
Zobacz więcej: 
Pasieki Rodziny Sadowskich zaskakują nowościami!

Dlaczego warto dodać bok choy do swojej diety?

Bok choy jest produktem o niskiej kaloryczności. Z tego powodu nie jest super sycący, ale doskonale uzupełnia składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

#1 Mniejsze ryzyko zachorowania na raka

Od lat wiadomo, że dieta i tryb życia mają wpływ na nasze zdrowie. Kapusta chińska zawiera związki siarki, które zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Ponadto zawiera też selen, który wzmacnia odporność.

#2 Zdrowsze serce

Bok choy jest bogaty w kwas foliowy i witaminy z grupy B. Dieta bogata w warzywa kapustne zmniejsza wystąpienie chorób serca o 15 proc.

#3 Idealne dla wegan

Kapusta chińska jest idealna dla osób, które zrezygnowały z produktów zwierzęcych. Duże ilości magnezu i wapnia sprawiają, że będzie ona doskonałym zamiennikiem dla produktów mlecznych.
Przepis na bok choy z sezamem
fot. istock.com

Bok choy z sezamem - przepis

Składniki:

  • 4 bok choy, przekrojone na pół i oczyszczone
  • Olej sezamowy 3 łyżki stołowe, więcej w razie potrzeby
  • 4 ząbki czosnku, starte lub mielone
  • 1 łyżka stołowa startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • Ziarna sezamu do dekoracji

Przygotowanie:

Dodaj 2 łyżki oleju sezamowego na patelnię i poczekaj aż się rozgrzeje. Umieść bok choy i smaż ok. 2 minuty aż produkt się zarumieni. Następnie zdejmij ją z patelni i dodaj czosnek, imbir i smaż wszystko ok. 2-3 minut. Dodaj sos sojowy i wodę. Mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Umieść bok choy z powrotem na patelni i trzymaj w sosie ok. 2 minut. Po tym czasie wyłóż wszystko na talerz i posyp sezamem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie