Z wigilijnego jadłospisu należy wykluczyć panierowane, smażone, solone lub dosładzane potrawy[1]. Dziecko nie powinno jeść również grzybów, smażonej kapusty i smażonych pierogów. Z pomocą pociechy można wspólnie przygotować odpowiednie dla dziecka pierogi: z owocami lub twarogiem. W świątecznej sałatce warzywnej (np. z marchewki, ziemniaka, jabłka i groszku) majonez lepiej zastąpić jogurtem naturalnym. Jeżeli nasze niemowlę przechodzi z pokarmu płynnego na stały, można przygotować mu barszcz lub krem z buraka, doprawiony oliwą z oliwek i cytryną [2].
Szczególną uwagę warto zwrócić na miód, który nie jest wskazany dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia[1], a często pojawia się jako składnik świątecznych potraw. Zamiast słodkiego deseru maluch może skosztować lekkostrawnego biszkoptu, który nie ma w sobie kremu lub śmietany. Dziecku można podać samodzielnie przygotowany kisiel owocowy, pieczone jabłko lub wielozbożową kaszkę z jabłkiem i cynamonem.