Smaczne Święta z dzieckiem? Poznaj przepisy na pyszne, wigilijne potrawy!

Święta Bożego Narodzenia są dla wszystkich wyjątkowym momentem nawet w czasach trwającej pandemii.
Smaczne Święta z dzieckiem? Poznaj przepisy na pyszne, wigilijne potrawy!
fot. istock.com
17.12.2020
Katarzyna Lemanowicz

Dzieci jak co roku, z niecierpliwością będą wyczekiwały pierwszej gwiazdki – bo wkrótce potem jest czas na prezenty. Rodzice czerpią radość z kultywowania tradycji, w tym również z organizacji kolacji składającej się zazwyczaj aż z 12 ściśle określonych wigilijnych potraw.

Jak przygotować wigilijne menu by było odpowiednie dla najmłodszych członków Rodziny?

Tradycyjne, bożonarodzeniowe dania, chociaż podawane raz w roku, niestety często nie nadają się do spożycia przez najmłodsze dzieci. Na stole niejednokrotnie znajdują się ciężkostrawne i smażone potrawy, które są nieodpowiednie dla wrażliwych i rozwijających się organizmów. Niewskazane jest także w tym czasie podawanie nowych produktów, które wcześniej nie były spożywane przez pociechę  – nie mamy pewności jak na nie zareaguje. - Dania powinny składać się ze zdrowych i wysokiej jakości produktów, dopasowanych do wieku dziecka. Przygotowane potrawy nie powinny zawierać soli oraz cukru. Tradycyjne potrawy wigilijne mogą powodować dyskomfort trawienny, a popularne smażone ryby warto zastąpić rybami duszonymi lub pieczonymi w folii - mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Wigilijne menu dla dziecka

Tradycyjnego karpia, który ma dużo ości, lepiej zastąpić filetem z ryby morskiej np. dorsza, halibuta lub łososia, ugotowanego na parze. Ryby jako posiłek uzupełniający można podać po wprowadzeniu warzyw, owoców czy zbóż, jednak warto pamiętać, że jej konsystencję należy dopasować do umiejętności malucha. Niezalecane dla najmłodszych są za to ryby wędzone, konserwy rybne, a także ryby w zalewach. Warto omijać również okonia morskiego, makrelę królewską, miecznika oraz rekina. Mogą kumulować one szkodliwe substancje czy metale ciężkie[1].
Zobacz więcej:  Być Mamą i nie zwariować!
Przepisy na potrawy wigilijne dla dzieci
fot. istock.com

Wigilijne potrawy - co może jeść dziecko?

Z wigilijnego jadłospisu należy wykluczyć panierowane, smażone, solone lub dosładzane potrawy[1]. Dziecko nie powinno jeść również grzybów, smażonej kapusty i smażonych pierogów. Z pomocą pociechy można wspólnie przygotować odpowiednie dla dziecka pierogi: z owocami lub twarogiem. W świątecznej sałatce warzywnej (np. z marchewki, ziemniaka, jabłka i groszku) majonez lepiej zastąpić jogurtem naturalnym. Jeżeli nasze niemowlę przechodzi z pokarmu płynnego na stały, można przygotować mu barszcz lub krem z buraka, doprawiony oliwą z oliwek i cytryną [2].
Szczególną uwagę warto zwrócić na miód, który nie jest wskazany dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia[1], a często pojawia się jako składnik świątecznych potraw. Zamiast słodkiego deseru maluch może skosztować lekkostrawnego biszkoptu, który nie ma w sobie kremu lub śmietany. Dziecku można podać samodzielnie przygotowany kisiel owocowy, pieczone jabłko lub wielozbożową kaszkę z jabłkiem i cynamonem.
Podobnie wygląda sytuacja z wigilijnym kompotem – jeśli jest sporządzony ze sprawdzonych produktów i nie zawiera cukru, to możemy podać go maluchowi. Niestety niewskazany i zbyt ciężkostrawny dla dzieci jest także mak i bakalie w większych ilościach dlatego z podaniem tradycyjnych potraw jak makowiec, kutia lub makiełki lepiej poczekać aż dziecko podrośnie.

Pierwsze potrawy wigilijne

Dzieci w okresie 1000 pierwszych dni kształtują swoje preferencję żywieniowe, które przekładają się na sposób żywienia w kolejnych latach, dlatego tak ważne jest by potrawy były naturalne w smaku, dopasowane do wieku maluchów i bez zbędnych dodatków jak cukier czy sól. Podawanie im potraw z „rodzinnego stołu” nie jest dobrym wyborem, bo małe dzieci inaczej odczuwają smaki niż dorośli[1]. Warto zainspirować się naszymi przepisami, aby skomponować dla niego zdrowy posiłek.

Propozycja 1 – Krem z buraka - przepis

Składniki:
  • ½ dużego buraka (lub jeden mały)
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki wody
Warzywa obrać, pokroić w kostkę i zagotować we wrzątku, ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa, przestudzić i zmiksować blenderem. Dodaj oliwę oraz ¼ szklanki wody.
Krem z buraka - przepis
fot. istock.com

Propozycja 2 – Wielozbożowa kaszka bezmleczna z pieczonymi owocami - przepis

Składniki:
  • porcja wielozbożowej kaszki bezmlecznej
  • ½ jabłka
  • kilka uprzednio namoczonych rodzynek
  • szczypta cynamonu
Kaszkę wielozbożową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Jabłko obierz ze skórki i upiecz z cynamonem w piekarniku. Dorzuć rodzynki i pieczone jabłko.

Dobre nawyki nie tylko od święta

Jeśli nie jesteśmy pewni, co możemy podać małemu dziecku, z pomocą przychodzi Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni życia. Dokument ten na jednej stronie, gotowej do wydrukowania i powieszenia w widocznym miejscu, mieści wszystkie najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci, w tym kluczowym dla rozwoju okresie od narodzin do 3. roku życia a znaleźć go można tu: https://1000dni.pl/kalendarz-zywienia.
 
[1] https://1000dni.pl/7-12-miesiecy/ryby-w-diecie-dziecka-ktore-wybierac-ktor 
[2] Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016 [4] Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 13, 9-24
[5] Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie