Pyszna kawa w trzech odsłonach

Wielu z nas trudno jest sobie wyobrazić dzień bez kawy.
Pyszna kawa w trzech odsłonach
fot. istock.com
17.12.2020
Katarzyna Lemanowicz
Ulubiona mała czarna rano na pobudzenie, pyszne latte podczas spotkania ze znajomymi, a może rozgrzewająca kawa ze śmietanką, idealna na leniwe popołudnie z książką? Każda opcja jest dobra, a przepisów na pyszny napój znajdziemy naprawdę mnóstwo. 
Kawa, poza niewątpliwymi walorami smakowymi dodatkowo pobudza organizm, poprawia pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływa na nastrój. Wiele osób docenia też fakt, że czarna kawa przyspiesza metabolizm i wspomaga proces odchudzania. Jest także źródłem cennych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki tlenowe w organizmie i usprawniają oczyszczanie go z toksyn. Jednak przede wszystkim kawę uwielbiamy za smak – czasem klasyczny, a gdy przyjdzie ochota, także wyjątkowy i oryginalny.

Pomysł na pyszną kawę w trzech odsłonach

#1 Kawa z białą czekoladą

Składniki:
  • kawa espresso
  • świeże borówki – 2 łyżki
  • rozmaryn – kilka igieł
  • biała czekolada – 4 kostki
Przygotowanie: Drobno siekamy borówki, białą czekoladę. Odrywamy gałązki rozmarynu. Zaparzoną kawę wlewamy do kubka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy, delikatnie rozgniatając borówki.
Kawa z czekoladą
fot. Kawa z czekoladą

#2 Kawa z imbirem 

Składniki:
  • korzeń imbiru – 30 g
  • kawa rozpuszczalna – 30 g
  • śmietanka Łaciata 30% – 120 ml
  • mielony imbir – 1-2 szczypty
  • kandyzowany imbir – 2 szt.
  • likier kremowy z whisky – 80 ml
  • cukier
Przygotowanie: Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Następnie wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy. Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy z cukrem.
Kawa z imbirem
fot. Kawa z imbirem

#3 Kokosowa kawa 

Kawa świetnie sprawdza się też w wersji smakowej – np. z ulubionym syropem czekoladowym, waniliowym, orzechowym czy, jak w tym przypadku, kokosowym. Tak przygotowany napój z powodzeniem może zastąpić słodki deser i umilić chłodne, jesienne dni.
Składniki:
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 60 ml wody80 ml mleka UHT
  • Milatte do spieniania 3,2%
  • 20 ml śmietanki Łaciata 36% (schłodzona)
  • 15 ml syropu kokosowego
  • cukier (w zależności od preferencji)
  • kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie: Syrop kokosowy wlewamy do szklanki (wysokiej). Mleko podgrzewamy w garnku. Jak będzie gorące i spienione, przelewamy je do szklanki. Łyżeczkę kawy rozpuszczamy w 60 ml wody (oczywiście możemy użyć także kawy z ekspresu). Dodajemy mieszankę do szklanki z mlekiem, a następnie cukier. Śmietankę Łaciatą ubijamy na sztywno. Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy kawę. Posypujemy startą kostką czekolady.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie