Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi - poezja smaku

Te produkty są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do wsparcia naszego organizmu podczas niesprzyjającej pogody, dając nam przy tym duże możliwości w komponowaniu pysznych i zdrowych posiłków. Aby móc w pełni wykorzystać ich wyjątkowe właściwości, warto je połączyć w przepyszną sezonową sałatkę z figami, jabłkiem i fetą z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru.
Poza ich pysznym i słodkim smakiem, figi są bardzo dobrym źródłem żelaza i błonnika. Zawierają również witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Znane nam pyszne, fioletowe figi dodają estetyki potrawie i pięknie prezentują się na talerzu. Sałatka z figami, jabłkiem, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru to wyjątkowa kompozycja, która potrafi zaskoczyć niecodziennym smakiem. Zwolennikom niecodziennych połączeń smakowych polecamy wypróbować pyszną sałatkę, która łączy słodycz fig z ostrzejszym smakiem musztardy i słoną fetą. To idealna opcja zarówno na kolację we dwoje, jak i towarzyskie spotkanie.
Polecamy: Bagietka z serem halloumi z pysznym sosem
Sekretny składnikiem jest dodanie do dressingu znanej na całym świecie francuskiej musztardy. Firma Roleski stworzyła Musztardę Dijon zgodnie z jej oryginalną recepturą. Jej gładka konsystencja oraz ostry smak z delikatnie wyczuwalną słoną nutą zapewniają wyjątkowe doznania kulinarne. Musztarda Dijon bez dodatku cukru od Roleski to rozwiązanie proste w składzie i wyjątkowe w smaku. Produkt został stworzony bez dodatku zbędnych składników, dzięki czemu jej tradycyjny smak może zdobyć serca i żołądki smakoszy pikantnych dodatków.
Składniki (2 porcje):
Dressing:
Przygotowanie:
Dressing: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.
Sałatka: Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy. Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy figi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.
Smacznego!