Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi - poezja smaku

Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon na smakowite dynie, cukinie, bakłażany, figi, jabłka i śliwki.
Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi - poezja smaku
fot. istock.com
12.11.2020
Katarzyna Lemanowicz

Te produkty są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do wsparcia naszego organizmu podczas niesprzyjającej pogody, dając nam przy tym duże możliwości w komponowaniu pysznych i zdrowych posiłków. Aby móc w pełni wykorzystać ich wyjątkowe właściwości, warto je połączyć w przepyszną sezonową sałatkę z figami, jabłkiem i fetą z dodatkiem prażonych orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru.

Figi - właściwości zdrowotne

Poza ich pysznym i słodkim smakiem, figi są bardzo dobrym źródłem żelaza i błonnika. Zawierają również witaminę C, A oraz witaminy z grupy B. Znane nam pyszne, fioletowe figi dodają estetyki potrawie i pięknie prezentują się na talerzu. Sałatka z figami, jabłkiem, fetą z dodatkiem orzechów włoskich i Musztardy Dijon Roleski bez cukru to wyjątkowa kompozycja, która potrafi zaskoczyć niecodziennym smakiem. Zwolennikom niecodziennych połączeń smakowych polecamy wypróbować pyszną sałatkę, która łączy słodycz fig z ostrzejszym smakiem musztardy i słoną fetą. To idealna opcja zarówno na kolację we dwoje, jak i towarzyskie spotkanie.

Sałatka z figami

Polecamy: Bagietka z serem halloumi z pysznym sosem

Sekretny składnikiem jest dodanie do dressingu znanej na całym świecie francuskiej musztardy. Firma Roleski stworzyła Musztardę Dijon zgodnie z jej oryginalną recepturą. Jej gładka konsystencja oraz ostry smak z delikatnie wyczuwalną słoną nutą zapewniają wyjątkowe doznania kulinarne. Musztarda Dijon bez dodatku cukru od Roleski to rozwiązanie proste w składzie i wyjątkowe w smaku. Produkt został stworzony bez dodatku zbędnych składników, dzięki czemu jej tradycyjny smak może zdobyć serca i żołądki smakoszy pikantnych dodatków.

Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi z dodatkiem Musztardy Dijon Roleski bez cukru - przepis

Składniki (2 porcje):

  • 100 g szpinaku/rukoli/roszponki
  • kilka dojrzałych fig
  • 1 kwaśne jabłko
  • 50 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta

Dressing:

  • kilka łyżek oleju lnianego
  • 2 łyżeczki Musztardy Dijon bez cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Dressing: Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na gładki sos.

Sałatka: Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody. Przekładamy do dużej miski. Wlewamy połowę dressingu i dokładnie mieszamy. Figi kroimy w ćwiartki. Jabłko kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni. Szpinak rozkładamy do dwóch mniejszych misek, na nim układamy figi oraz jabłka, kruszymy fetę i skrapiamy pozostałym dressingiem. Z wierzchu sypiemy prażonymi orzechami.

Smacznego!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie