

Jesteś fanem drogich alkoholi, ale jednocześnie lubisz tanie, popularne przystawki? Moët&Chandom proponuje niezwykłe połączenie szampana z truskawkami. Ich argumenty przekonają nawet najbardziej zatwardziałych koneserów wysokich smaków i wykwintnych połączeń. Czy ten francuski klasyk i amerykański wynalazek mają szansę zagościć na stałe na salonach?
Zobacz więcej: Wielkimi krokami zbliża jeden z najlepszych festiwali - koniecznie sprawdź o co chodzi!
Jak przekonuje manager ds. komunikacji i jakości wina Moët&Chandom, Marie-Chritine Osselin niezwykłe połączenie chrupkości i słoności frytek wraz z kwaskowatością szampana doskonale się uzupełnia powiedziała w rozmowie z „The Drink Bussines”. Jednocześnie dodała, iż „Szampan to proste wino, które nie wymaga więcej niż trzech składników”.
fot. istock.com
Najbardziej znana przystawka w USA to właśnie szampan z frytkami. Taki zestaw można otrzymać w Sylvain w Nowym Orleanie. W zależności od tego, czy zdecydujemy się na małą czy dużą porcję zapłacimy 50 (190 zł) lub 90 dolarów (340 zł).
Najczęściej szampana serwuje się w towarzystwie kawioru. Warto pamiętać o zasadzie, że słodkie wina podaje się z deserami, a wytrawne z innymi daniami. Ponadto ten rodzaj wina dobrze pasuje do różnego rodzaju serów oraz owoców – zwłaszcza truskawek. Oczywiście szampan jest dość drogim winem musującym, dlatego jeśli nasz budżet jest ograniczony możemy sięgnąć po inne odpowiedniki. Najbardziej znane to włoskie prosecco.
Zobacz więcej: Woda - dlaczego musimy pić jej odpowiednią ilość?