Dyniowe risotto na cydrze - to przepis, który totalnie cię zachwyci!

Zdrowe jedzenie wcale nie musi oznaczać nudy i nieapetycznych potraw!
Dyniowe risotto na cydrze - to przepis, który totalnie cię zachwyci!
fot. Dominika Ozimek
11.09.2020
Katarzyna Lemanowicz

Sezon na dynie trwa w najlepsze. To warzywo, które szczególnie teraz powinno zagościć w naszym menu na stałe. 

Dynia - właściwości zdrowotne

Przede wszystkim jest lekkostrawna i niedroga! Ale kochamy ją przede wszystkim za to, że jest prawdziwą bombą witaminową. Dynia zawiera mnóstwo witaminy C, A, E i K, a także B6. Zawiera również tiaminę i ryboflawinę - składniki, które niesamowicie korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki zawartości beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu nowotworów. Beta-karoten usprawnia również funkcjonowanie układu krążenia.

Dynia wspomaga odchudzanie - 100g ugotowanej dyni to zaledwie 20kcal. 

Dyniowe risotto na cydrze - przepis

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg dyni hokkaido
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia + 2 do upieczenia dyni
  • 500g ryżu arborio
  • 350 ml cydru jabłkowego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietanki owsianej
  • 50g  wybranego sera w kostce
  • 1 łyżka The Beauty Pageant Formuła (eliksir piękności) - Zojo Elixirs
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • szczypta kurkumy
  • pieprz i sól

Dyniowe risotto przepis

fot. Dominika Ozimek

Przygotowanie:

Dynię kroimy na dowolnej wielkości kawałki, dodajemy goździki, gałkę muszkatołową (odrobinę) i skrapiamy wszystko oliwą. Pieczemy w 180 C przez ok. 40 min. Upieczoną dynię odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem ryżu. W dużym garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dodajemy ryż i podsmażamy chwilę aż stanie się przezroczysty. Wlewamy cydr, a kiedy odparuje podlewamy ryż bulionem. Powtarzamy czynność, aż do momentu kiedy ryż zmięknie (ok. 25 min). Pamiętamy, żeby nie przerywać procesu gotowania ryżu i używać gorącego a nie zimnego bulionu!

Upieczoną wcześniej dynię przekładamy do blendera. Dodajemy śmietankę, eliksir piękności oraz pozostałe przyprawy. Wszystko blendujemy, aż do momentu uzyskania kremowej masy, którą łączymy z ryżem. Gotowe risotto posypujemy startym serem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie