Sezon na dynie trwa w najlepsze. To warzywo, które szczególnie teraz powinno zagościć w naszym menu na stałe.
Przede wszystkim jest lekkostrawna i niedroga! Ale kochamy ją przede wszystkim za to, że jest prawdziwą bombą witaminową. Dynia zawiera mnóstwo witaminy C, A, E i K, a także B6. Zawiera również tiaminę i ryboflawinę - składniki, które niesamowicie korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Dzięki zawartości beta-karotenu - silnego przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu nowotworów. Beta-karoten usprawnia również funkcjonowanie układu krążenia.
Dynia wspomaga odchudzanie - 100g ugotowanej dyni to zaledwie 20kcal.
Składniki na 4-5 porcji:
fot. Dominika Ozimek
Przygotowanie:
Dynię kroimy na dowolnej wielkości kawałki, dodajemy goździki, gałkę muszkatołową (odrobinę) i skrapiamy wszystko oliwą. Pieczemy w 180 C przez ok. 40 min. Upieczoną dynię odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem ryżu. W dużym garnku podgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojone w drobną kostkę szalotki. Dodajemy ryż i podsmażamy chwilę aż stanie się przezroczysty. Wlewamy cydr, a kiedy odparuje podlewamy ryż bulionem. Powtarzamy czynność, aż do momentu kiedy ryż zmięknie (ok. 25 min). Pamiętamy, żeby nie przerywać procesu gotowania ryżu i używać gorącego a nie zimnego bulionu!
Upieczoną wcześniej dynię przekładamy do blendera. Dodajemy śmietankę, eliksir piękności oraz pozostałe przyprawy. Wszystko blendujemy, aż do momentu uzyskania kremowej masy, którą łączymy z ryżem. Gotowe risotto posypujemy startym serem.