Kuchnia SuperMamy: kolejny powód, aby pokochać musztardę!

Kultowa marka Heinz przedstawia kolejny produkt w swoim portfolio – Heinz Yellow Mustard.
Kuchnia SuperMamy: kolejny powód, aby pokochać musztardę!
fot. materiały prasowe
06.08.2020

6 sierpnia jest Światowym Dniem Musztardy, mamy więc doskonałą okazję, by poznać kilka faktów dotyczących tej intensywnie żółtej przyprawy rodem z USA, która wreszcie będzie powszechnie dostępna w polskich sklepach. I to w dwóch odmianach!

Musztarda – kęs historii

Musztarda dumnie towarzyszy ketchupowi na naszych stołach od wielu lat. Zazwyczaj wykorzystywana jest jako pojedynczy dodatek do potraw, lecz wiele osób docenia jej wyrazisty smak także w sosach sałatkowych czy marynatach. Holendrzy tak bardzo ją pokochali, że stworzyli nawet zupę musztardową! A komu zawdzięczamy popularny dziś produkt z ziaren gorczycy? Rzymianom, a dokładnie Pliniuszowi Starszemu, okrzykniętemu ojcem musztardy. Wyjątkowo długa historia produktu sprawiła, że doczekał się on swojego muzeum. Miłośnicy musztardy z pewnością powinni odwiedzić Mount Horeb w stanie Wisconsin w USA, gdzie czekają na nich sosy produkowane w blisko 60 krajach świata. To dzięki kustoszowi tego muzeum od 1991 roku 6 sierpnia obchodzimy Światowy Dzień Musztardy.

Mimo rzymskiego rodowodu, musztarda przez setki lat ewoluowała na całym świecie, dzięki czemu możemy cieszyć się jej różnymi rodzajami. Jedną z najbardziej wyróżniających się odmian jest ta znana z hollywoodzkich filmów – musztarda amerykańska. Ta klasyka wyróżnia się przede wszystkim wyrazistym żółtym kolorem, powstałym dzięki połączeniu białych ziaren gorczycy oraz kurkumy. Towarzyszy mu kremowa konsystencja oraz łagodny, lekko słodkawy smak.

Nowy rodzaj musztardy na polskim rynku: Heinz Yellow Mustard

Jeśli szukacie właśnie takiego produktu, Heinz Yellow Mustard „New York DELI STYLE” jest już powszechnie dostępna w polskich sklepach! Heinz stworzył ją w dwóch wariantach: klasycznym oraz miodowym, który idealnie podkreśli i wydobędzie smak każdego dania.  Tego powodu warto wykorzystywać ją zarówno formie dodatku, na przykład do hot-doga lub burgera, jak również jako bazę do sosów i marynat. Doskonale przyprawi też potrawy jednogarnkowe. Heinz Yellow Mustard wyróżnia także oryginalne opakowanie – w przeciwieństwie do większości musztard widocznych na sklepowych półkach, jest dostępna wygodnej, nietłukącej się butelce, stojącej korkiem do dołu. Dzięki temu świetnie sprawdzi się na grillu czy przy ognisku, gdzie można ją z łatwością wycisnąć i nałożyć bez pomocy łyżeczki.

fot. materiały prasowe

Co ważne, Heinz Yellow Mustard nie zawiera sztucznych dodatków w postaci konserwantów, wzmacniaczy smaków, barwników czy aromatów. Wyjątkowa receptura oraz prosty skład są podstawą wizji Henry’ego Heinz, a także jego motto, by zwyczajne rzeczy smakowały nam nadzwyczajnie pysznie. I faktycznie tak jest! Próbowałyście już nowych musztard Heinz? Jak wrażenia?

 

Materiał partnera

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie