Piknik na świeżym powietrzu? Te przepisy są idealne na spotkanie ze znajomymi!

Jeżeli więc w najbliższym czasie planujemy spotkanie z rodziną lub znajomymi, zaprośmy ich na wspólny piknik na świeżym powietrzu! Wystarczy kocyk, odrobina zieleni dookoła i kosz smakołyków. Wyjątkowo pyszna atmosfera gwarantowana!
Przygotowując menu na piknik, powinniśmy sięgnąć po przepisy na te dania, które łatwo będzie nam zjeść poza domem – najlepiej w kilku gryzach, bez użycia sztućców. Taką wyjątkowo łatwą do przyrządzenia potrawą będzie tortilla. Ta z wędzonym łososiem będzie nieco bardziej wykwintna, ale także wyjątkowo smaczna. Z pewnością warto wypróbować!
Składniki:
Przygotowanie:
Ser feta rozgnieć widelcem i utrzyj z Delmą Maślany smak na gładką masę. Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Sałatę umyj i osusz. Tortille ułóż na stole i posmaruj dość grubo przygotowaną masą. Na połowie każdej tortilli ułóż plastry łososia, na nich plastry sera, pokrojoną paprykę i sporą garść sałaty. Tortille zwiń ciasno w rulony, a następnie pokrój na 2-3 centymetrowe plastry.
fot. Materiały prasowe Delma
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Przygotowanie:
Foremki do tartaletek posmaruj cienko Delmą i oprósz mąką. Do miski włóż: pozostałą mąkę, sól, Delmę Maślany smak i jajko, wymieszaj mikserem (jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę lub dwie zimnej wody). Ciasto przełóż na podsypany mąką stół, szybko zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 3-4 mm. Następnie wytnij z niego kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek. Ciastem wylep dno i boki foremek. Nakłuj wykałaczką. Foremki z ciastem włóż do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz około 10 minut. Ser żółty zetrzyj na tarce, mozzarellę i szynkę pokrój w kostkę. Pomidorki pokrój na połówki, oliwki w plastry. Podpieczone ciasto posmaruj ketchupem i włóż do środka wędlinę, pomidory i oliwki. Posyp serami. Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut.
fot. Materiały prasowe Delma
Składniki:
Przygotowanie:
Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę razem z cebulką. Kiełbasę lub szynkę również pokrój w kostkę. 80 g Delmy Maślany smak 80% tłuszczu roztop w rondelku. W misce wymieszaj mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, jajkami i mlekiem, dodaj szczyptę soli, pieprzu, łyżeczkę oregano i przestudzoną Delmę Maślany smak 80% tłuszczu. Do otrzymanej masy wrzuć warzywa i pokrojoną kiełbasę, wymieszaj. Foremki do mini muffinek posmaruj cienko Delmą Maślany smak 80% tłuszczu i włóż do środka przygotowaną masę. Muffinki wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz 25-30 minut.
fot. Materiały prasowe Delma