Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu.
Składniki (2 porcje) :
Przygotowanie:
Do rondla wsyp ryż, kurkumę i sól, wlej wodę oraz mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągnij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Ananasa przekrój na pół wzdłuż, nie odcinaj liści. Natnij miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przełóż na deskę do krojenia. Posiekaj w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzuć). Połówki ananasa zostaw - posłużą jako miski do podania tej potrawy.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotkę, czosnek i imbir i smaż 1-2 min, aż będą złote. Przełóż do miseczki. Paprykę posiekaj w kostkę. Do dużej miski wsyp wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlej sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszaj. Do ananasowych miseczek nałóż ryż, posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. Smacznego !