Ananas faszerowany - niekonwencjonalne i pyszne połączenie!

Ananas to nie tylko wspaniała baza pod wszelkiego rodzaju koktajle i smoothie. Doskonale współgra z daniami wytrawnymi oraz tymi na słodko.
Ananas faszerowany - niekonwencjonalne i pyszne połączenie!
fot. istock.com
28.07.2020

Naszym faworytem jest ananas faszerowany pikantnym ryżem, wzbogacony o ostry sos Habanero Roleski. Ten palący podniebienie dodatek nie tylko pobudzi zmysły, ale także doskonale połączy się ze słodyczą tropikalnego owocu. 

Ananas faszerowany pikantnym ryżem - przepis

Składniki (2 porcje) :

  • 1 dojrzały ananas
  • 100 g ryżu basmati
  • 200 ml wody
  • 120 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki sosu Habanero Roleski
  • garść posiekanej kolendry
  • prażone orzeszki ziemne

Ananas faszerowany - przepis

Przygotowanie:

Do rondla wsyp ryż, kurkumę i sól, wlej wodę oraz mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 min. Ściągnij z ognia i odstaw do wystygnięcia. Ananasa przekrój na pół wzdłuż, nie odcinaj liści. Natnij miąższ w kratkę i za pomocą łyżki przełóż na deskę do krojenia. Posiekaj w drobną kostkę (twardy rdzeń wyrzuć). Połówki ananasa zostaw - posłużą jako miski do podania tej potrawy. 

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć szalotkę, czosnek i imbir i smaż 1-2 min, aż będą złote. Przełóż do miseczki. Paprykę posiekaj w kostkę. Do dużej miski wsyp wcześniej przygotowany ryż, cebulkę, ananas, paprykę, posiekaną kolendrę, wlej sos sojowy, sos habanero oraz sok z limonki. Dokładnie mieszaj. Do ananasowych miseczek nałóż ryż, posyp prażonymi orzeszkami ziemnymi i kilkoma listkami kolendry dla dekoracji. Smacznego !

Zobacz więcej zdrowych przepisów!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie