Nie masz pomysłu co zjeść w letni, upalny dzień? Ta sałatka jest idealna!

Poznaj przepis na ekspresową i pyszną wielowarstwową sałatkę.
Nie masz pomysłu co zjeść w letni, upalny dzień? Ta sałatka jest idealna!
fot. istock.com
21.07.2020
Katarzyna Lemanowicz

Sałatki to idealna opcja na praktycznie każdy posiłek. Szczególnie latem, w gorące dni, kiedy mamy ochotę na coś lekkiego ale pożywnego to świetny wybór. Dzisiejsza propozycja sałatki zawiera w sobie wszystko co najlepsze, mnóstwo wartościowych składników odżywczych, mineralnych i witamin. 

Wielowarstwowa sałatka - przepis

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat z buraczkiem np. Bolero mix firmy Eisberg
  • pół awokado
  • 2 ogórki kiszone
  • 50 g zielonej soczewicy
  • pół jabłka
  • pół czerwonej papryki
  • garść pestek dyni
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • pół szklanki natki pietruszki
  • papryczka chilli
  • sól

Przygotowanie:

Soczewicę wrzuć do osolonej i wrzącej wody, gotuj przez ok. 25 minut. Odcedź i zostaw do ostudzenia. Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chili wymieszaj z sokiem z cytryny, następnie dopraw do smaku solą. Paprykę pokrój w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę. Na dno słoika wlej dressing, następnie wsyp soczewicę i układaj warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat z buraczkiem. Posyp prażonymi pestkami dyni. Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłóż do miseczki.

Wielowarstwowa sałatka

fot. Orchidea Creative Group

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie