Grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem - pyszne urozmaicenie rodzinnego grillowania!

Czy w letnie dni może być coś lepszego niż posiłki na świeżym powietrzu? Sezon grillowy trwa w najlepsze, więc w towarzystwie pięknej pogody możemy upiec na grillu wszystko to, na co mamy ochotę.
Szaszłyki najczęściej składają się z drobiu, karkówki lub ryby nabitej na szpikulec w towarzystwie dodatków. Jeżeli jednak chcemy poczuć się jak prawdziwi mistrzowie grillowania, warto wypróbować przepis na grillowane szaszłyki z krewetkami, warzywami i ananasem z dodatkiem sosu z linii bardzo ostrych Carolina Reaper. To niecodzienne połączenie na pewno pokochają wszyscy fani orientalnie ostrych smaków!
Zobacz więcej: Sałatka z grillowanym tofu i truskawkami - idealne połączenie!
To danie rodem z Azji, gdzie królują niecodzienne połączenia smaków słodkich z ostrymi. Papryczka Carolina Reaper to prawdziwy żniwiarz ostrości, a sos o tej samej nazwie od Roleski trzykrotnie przebija ostrość jednego z najpopularniejszych ostrych sosów - Trinidad Scorpion. Sos Carolina Reaper z linii sosów bardzo ostrych nie zawiera glutenu, konserwantów oraz GMO. Doskonale dopełnia nie tylko więc grillowe potrawy, ale również świetnie sprawdza się jako piekielnie ostry dodatek do szarpanej wołowiny lub burgera. Spróbujcie, a pokochacie!
Składniki (10 szaszłyków):
Sposób przygotowania:
Krewetki dokładnie myjemy i suszymy, obieramy cebulę. Papryki, ananasa i cebule kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do miski razem z krewetkami. Mieszamy z olejem, sosem sojowym i chili. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie nacieramy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na 1 godz. Składniki nadziewamy na metalowe szaszłyki w dowolnej kolejności i grillujemy kilka minut z każdej strony (na patelni grillowej lub w piekarniku). Podajemy z ostrym ostrym sosem Carolina Reaper i skrapiamy sokiem z limonki. Smacznego!
fot. Roleski