Uwielbiasz fast foody? Ten przepis na domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem jest idealny!

Burgery to wciąż niekwestionowany numer jeden w menu wielu z nas!
Uwielbiasz fast foody? Ten przepis na domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem jest idealny!
fot. istock.com
08.07.2020
Katarzyna Lemanowicz

Domowe burgery to doskonała opcja dla miłośników zdrowego jedzenia, poszukujących nowych, ciekawych i smacznych kombinacji w swojej kuchni.

Kiedy spojrzymy na definicję burgera, standardowo danie to składa się z bułki z kotletem wołowym, warzywami oraz sosem, który dopełnia smak potrawy. Jednak zamiast tłustego mięsiwa, do środka można dać ser halloumi, delikatne mięso z kurczaka czy nawet marynowane tofu.

Bez wątpienia przygotowanie takiego idealnego burgera ułatwia nowy Sos do Hamburgerów i Hot Dogów Street Food Roleski, który doskonale skomponuje się z wysmażonym mięsem, jak i wegańskim farszem. Sos powstał na bazie jednego z najpopularniejszych sosów – Worcester – z dodatkiem kremowego majonezu, pomidorów i przypraw. Co więcej, sosy te nie zawierają glutenu, GMO, konserwantów i glutaminianu sodu.

Hamburger z kurczakiem - przepis

Domowe burgery z soczystym, szarpanym kurczakiem BBQ - przepis

Składniki ( 4- 6 porcji):

  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3 duże udka z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane w piórka
  • oliwa z oliwek

Sos:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 50 ml ketchupu
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • ulubione bułki
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula, posiekana w piórka
  • 2 pomidory malinowe, pokrojone w plastry
  • sos street food do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 130 st. C. Do rondelka wlej składniki na sos, gotuj na małym ogniu przez kilka minut mieszając. Odstaw. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą z oliwek, i wyłóż cebulą. Na wierzch wyłóż piersi i udka z kurczaka. Zalej wcześniej przygotowanym sosem. Przykryj papierem do pieczenia, a następnie folią aluminiową (papier jest potrzebny, by nie doszło do reakcji pomiędzy folią, a kwasem zawartym w pomidorach). Włóż do piekarnika na 3 godz.

Pod koniec pieczenia do piekarnika włóż przekrojone na pół bułki, by lekko je zrumienić. Naczynie z mięsem wyjmij z piekarnika, ściągnij folię i papier. Kurczaka przełóż na deskę i rwij, używając dwóch widelców. Przełóż z powrotem do naczynia z sosem i dokładnie wymieszaj.

Sposób podania:

Bułki posmaruj sosem do Hamburgerów i Hot Dogów Roleski, wyłóż mix sałat, następnie kurczaka, po kilka plastrów cebuli i pomidora. Dopraw solą i pieprzem i przykryj posmarowaną sosem drugą połówką. Smacznego !

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie