Kawa mrożona w domu - idealne orzeźwienie na upalne dni!

Wypróbuj przepisy przygotowane przez Mistrza Polski baristów.
Kawa mrożona w domu - idealne orzeźwienie na upalne dni!
fot. istock.com
02.07.2020

Lato w pełni, panujące na zewnątrz upały dają się we znaki. W takich warunkach praca w domowym biurze staje się bardziej uciążliwa. I choć na sezon letni, każdego roku czekamy z utęsknieniem tak każda z nas marzy w takich chwilach o idealnym orzeźwieniu. Na ratunek przychodzi kawa, ale w wersji mrożonej. To połączenie przyjemnego z pożytecznym - lód nas ochłodzi, a kofeina pobudzi.

Okazuje się, że kawę mrożoną możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Marcin Rusnarczyk, Mistrz Polski Baristów, ekspert marki Nivona przygotował cztery ciekawe
propozycje.

Kawa mrożona w domu: 4 przepisy od baristy

#1 Sorbet tonicpresso ze świeżymi owocami

Kawy z tonikiem to trend, który szturmem podbił kawiarnie. Oprócz niekonwencjonalnej kompozycji
smaków barista proponuje też zaskakującą formę podania, którą przygotujemy w domu. Połącz
składniki, dodaj świeże owoce i zamroź je na patyczkach, dzięki czemu powstanie oryginalne i
orzeźwiające tonicpresso w formie sorbetu.

Składniki:

  • 150 ml toniku
  • 40 ml espresso
  • świeże owoce – np. maliny, borówki
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:
Zadbaj o odpowiednią bazę, czyli dobrze zaparzone espresso. Połącz je z tonikiem. Do foremek na lody włóż owoce i miętę, zalej tonikiem z kawą i włóż patyczki. Umieść na kilka godzin w zamrażarce.

Kawa mrożona - tonicpresso

fot. Materiały prasowe Nivona

#2 Orzeźwiające tonicpresso

Innym przepisem gwarantującym natychmiastowe orzeźwienie w upalny dzień jest tonicpresso w
połączeniu z limonką i cytryną. To napój pełen smakowych niespodzianek.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 5 - 6 kostek lodu
  • 150 ml toniku (zamiennie możemy wybrać gazowaną lemoniadę)
  • 1 plasterek limonki, 1 plasterek cytryny

Przygotowanie:
Do szklanki o pojemności ok 250 ml wrzuć kilka kostek lodu. Teraz czas na orzeźwiający twist.
Dodaj cytrynę i limonkę. Każdej po plasterku. Wlej tonik (alternatywnie gazowaną lemoniadę).
Całość zalej aromatycznym espresso. To z ekspresu Nivona, z systemem pozwalającym na wybór mocy, możesz zdecydować, czy twoja kawa będzie mocno pobudzająca, czy przybierze wersję light.
Kiedy już znajdziesz idealny przepis, będziesz mógł też zapisać go w ekspresie i wybierać
automatycznie, nawet z poziomu aplikacji w smartfonie.

Zobacz więcej: Poznaj przepis na pyszne fit ciasteczka - idealne do kawy!

#3 Waniliowe affogato

Kawa i lody to połączenie skazane na sukces. Odrobina mrożonego deseru w połączeniu z mocnym
espresso zadziała lepiej niż zimny prysznic i pozwoli skoncentrować się na porannych zadaniach.

Składniki:

  • duża gałka lodów waniliowych
  • podwójne espresso

Przygotowanie:

Do kieliszka wkładamy gałkę lodów waniliowych. Lody delikatnie zalewamy podwójnym espresso. Możemy udekorować starta gorzką czekoladą i listkiem mięty. W tym przepisie ważne jest zaparzenie intensywnego espresso, które zbalansuje słodycz lodów. 

#4 Miętowe iceblack

Dodatek miętowego aromatu w połączeniu z esencjonalnym, mocnym naparem z nada naszej kawie
orzeźwiający charakter.

Składniki:

  • 40 ml espresso
  • 10 ml syropu miętowego
  • 10 ml syropu różanego
  • kostki lodu
  • woda gazowana

Przygotowanie:

Wysoką szklankę schładzamy przez chwilę w zamrażarce. W tym czasie do shakera wkładamy lód, wlewamy espresso, syropy i dobrze mieszamy. Do schłodzonej szklanki wkładamy kilka kostek lodu, wlewamy zawartość shakera i uzupełniamy wodą. Dekorujemy kwiatami jadalnymi. Ciekawym urozmaiceniem może być przygotowanie z zaparzonego i ostudzonego espresso zamrożonych kostek. Wykorzystaj do tego foremki na lód. Latem warto mieć w zamrażarce zapas kawowych kostek, które potem wystarczy wrzucić do szklanki wypełnionej zimnym mlekiem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie