Greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami - to jest przepyszne!

Niewątpliwym atutem wrapów jest to, że można je przygotowywać na szereg różnych sposobów.
Greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami - to jest przepyszne!
fot. istock.com
29.06.2020

Popularny wrap to zawinięty placek z nadzieniem w środku. Farszem najczęściej jest mięso, ser czy tofu z dodatkiem świeżych warzyw i sosu, który scala wszystkie składniki i nadaje im odpowiedniej wyrazistości.

Wrapy idealnie sprawdzą się jako przekąski na imprezy, ale także jako drugie śniadanie. Jeśli chodzi o ich wykonanie, to możemy puścić wodze fantazji i sami wymyślić farsz. Z kolei jeśli szukamy nowych i ciekawych smaków, warto wypróbować ten przepis.

Greckie wrapy z wolno pieczoną wieprzowiną gyros, fetą i pomidorami - przepis

To doskonałe połączenie mięsa ze świeżymi warzywami oraz serem feta. Idealnym uzupełnieniem posiłku będzie Sos Ogórkowy Roleski - pychota!

Składniki (8-10 porcji):

 Wieprzowina gyros:

  • 1 łopatka wieprzowa
  • 5 ząbków czosnku
  • po 3 łyżeczki: nasion kopru włoskiego, słodkiej papryki, tymianku, kuminu, soli i pieprzu
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego/ drobiowego
  • kilka sztuk tortilli pszennych
  • ser feta
  • kilka zielonych ogórków, pokrojonych w kostkę
  • kilka pomidorów malinowych, pokrojonych w kostkę
  • 2 cebule, posiekane w krążki greckie oliwki
  • Sos Street Food Ogórkowy Roleski
  • posiekana natka pietruszki i mięta

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 240 st. C. Skórę na łopatce nacinamy w kratkę. Czosnek i przyprawy rozetrzyj w moździerzu, dodaj oliwę i wszystko utrzyj na pastę. Natrzyj nią wieprzowinę i przełóż do naczynia żaroodpornego, skórą do góry. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut.

Wyciągnij z piekarnika, temperaturę zmniejsz do 120 st. C. Do naczynia wlej bulion, zakryj folią. Wstaw z powrotem do piekarnika na 5h. Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy folię (mięso powinno być miękkie i delikatne) i za pomocą dwóch widelców “szarpiemy” mięso.

Tortille podpiecz na suchej patelni, przełóż na talerz i posmaruj Sosem Street Food Ogórkowym. Na wierzchu ułóż wieprzowinę gyros, pomidory, ogórek, krążki cebulki, oliwy. Posyp z wierzchu ziołami i pokruszoną fetą. Zawijaj jak naleśnika lub złóż na ćwiartki. Smacznego!

Wrapy z wieprzowiną - przepis

 

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie