Łódeczki ziemniaczane z cheddarem - pyszna propozycja na piknikowe spotkanie z przyjaciółmi

Ziemniaki to warzywa, z których można wykonać niezliczoną ilość smacznych potraw i przekąsek.
Łódeczki ziemniaczane z cheddarem - pyszna propozycja na piknikowe spotkanie z przyjaciółmi
fot. istock.com
25.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy - to tylko część pomysłów! Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, ziemniaki są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!

Ziemniaki - właściwości zdrowotne

Ziemniaki to doskonałe źródło energii. Zawierają białko, witaminy i składniki mineralne. Ziemniaki niesłusznie mają niechlubną opinię, przez którą dość często eliminujemy je z diety. Zupełnie niepotrzebnie. Ziemniaki są cennym źródłem potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku. To doskonałe źródło witamin z grupy B. Korzystny wpływ ziemniaków na funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony, dlatego nie rezygnuj i nie wykluczaj ich z diety. 

Łódeczki ziemniaczane z cheddarem - przepis

Łódeczki ziemniaczane to jedna z wielu alternatyw dla klasycznych frytek. Będąc doskonałą opcja dla wielbicieli dań bazujących na ziemniakach, wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a smakują przy tym wyśmienicie. Do pieczonych łódeczek warto dodać ulubiony sos – ten do frytek belgijskich od Roleski jest idealny. Stworzony z myślą o fanach ziemniaków - smażonych, pieczonych, łódeczek, sprężynek czy grubo lub cienko ciętych frytek. To sos z dodatkiem musztardy i miodu, nie zawiera glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu.

Łódeczki ziemniaczane z serem cheddar

Składniki ( 4-6 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 100 g sera cheddar
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska, pieprz
  • Sos Street Food do Frytek Belgijski Roleski

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 195 st. C. Ziemniaki dokładnie szoruj pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz wypłucz pod wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek drobniutko posiekaj i zetrzyj na tarce ser. Łódeczki włóż do dużej miski, dodaj ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól. Łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie. Włóż do piekarnika i piecz 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste. Wyjmij gotowe łódeczki z piekarnika, przypraw solą morską i podawaj z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.

Smacznego !

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie