Łódeczki ziemniaczane z cheddarem - pyszna propozycja na piknikowe spotkanie z przyjaciółmi

Frytki, łódeczki, placki, bliny, kluski, chipsy - to tylko część pomysłów! Dzięki ogromnemu potencjałowi kulinarnemu, ziemniaki są także doskonałym dodatkiem do wielu dań mięsnych, wegańskich czy zup. Przejdź na ziemniaczaną stronę mocy!
Ziemniaki to doskonałe źródło energii. Zawierają białko, witaminy i składniki mineralne. Ziemniaki niesłusznie mają niechlubną opinię, przez którą dość często eliminujemy je z diety. Zupełnie niepotrzebnie. Ziemniaki są cennym źródłem potasu, sodu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi, cynku. To doskonałe źródło witamin z grupy B. Korzystny wpływ ziemniaków na funkcjonowanie naszego organizmu jest nieoceniony, dlatego nie rezygnuj i nie wykluczaj ich z diety.
Łódeczki ziemniaczane to jedna z wielu alternatyw dla klasycznych frytek. Będąc doskonałą opcja dla wielbicieli dań bazujących na ziemniakach, wykonuje się je zdecydowanie szybciej, a smakują przy tym wyśmienicie. Do pieczonych łódeczek warto dodać ulubiony sos – ten do frytek belgijskich od Roleski jest idealny. Stworzony z myślą o fanach ziemniaków - smażonych, pieczonych, łódeczek, sprężynek czy grubo lub cienko ciętych frytek. To sos z dodatkiem musztardy i miodu, nie zawiera glutenu, GMO, konserwantów oraz glutaminianu sodu.
Składniki ( 4-6 porcji):
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 195 st. C. Ziemniaki dokładnie szoruj pod bieżącą wodą, kroimy na łódeczki. Jeszcze raz wypłucz pod wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Czosnek drobniutko posiekaj i zetrzyj na tarce ser. Łódeczki włóż do dużej miski, dodaj ser, czosnek, starty ser, oliwę z oliwek, chilli, wędzoną paprykę oraz pieprz i sól. Łódeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie. Włóż do piekarnika i piecz 40-45 minut lub do momentu, gdy w środku będą miękkie, a z zewnątrz złociste. Wyjmij gotowe łódeczki z piekarnika, przypraw solą morską i podawaj z Sosem Street Food do Frytek Belgijski Roleski.
Smacznego !