Jeśli tylko możesz dodawaj awokado do każdego posiłku. Czy to śniadanie, koktajl, obiad. Dosłownie wszędzie!
Awokado jest bogate w magnez, a jego wysoki poziom korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne. Likwiduje stres i pozwala się skutecznie zrelaksować. Niektóre z karotenoidów występujących w awokado poprawiają wzrok. Błonnik rewelacyjnie usprawnia układ trawienny i pomaga zapobiegać zaparciom. Awokado jest bogate w tłuszcze, które z kolei działają cuda na włosy i skórę. Te zdrowe tłuszcze pomagają również lepiej wchłaniać witaminę A, D, E i K. Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które z kolei pomagają zwiększyć biodostępność karotenoidów z sałatek.
Składniki:
Przygotowanie:
Szynkę porwij na mniejsze kawałki i razem ze szpinakiem podsmaż na patelni bez tłuszczu. Napełnij wgłębienie po pestce kawałkami szynki, szpinakiem i poszatkowaną cebulą. Do smaku dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny. Zjedz z serkiem wiejskim i kromką chleba pełnoziarnistego.