Awokado nadziewane szynką parmeńską - rewelacyjne i pyszne danie!

To, że awokado jest zdrowe wiemy już chyba wszyscy.
Awokado nadziewane szynką parmeńską - rewelacyjne i pyszne danie!
fot. istock.com
18.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Jeśli tylko możesz dodawaj awokado do każdego posiłku. Czy to śniadanie, koktajl, obiad. Dosłownie wszędzie!

Awokado jest bogate w magnez, a jego wysoki poziom korzystnie wpływa na zdrowie psychiczne. Likwiduje stres i pozwala się skutecznie zrelaksować. Niektóre z karotenoidów występujących w awokado poprawiają wzrok. Błonnik rewelacyjnie usprawnia układ trawienny i pomaga zapobiegać zaparciom. Awokado jest bogate w tłuszcze, które z kolei działają cuda na włosy i skórę. Te zdrowe tłuszcze pomagają również lepiej wchłaniać witaminę A, D, E i K. Awokado zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które z kolei pomagają zwiększyć biodostępność karotenoidów z sałatek.

Awokado nadziewane szynką parmeńską - przepis

Składniki:

  • ½ dojrzałego awokado 60g
  • ½ opakowania serka wiejskiego 100g
  • 2 plasterki szynki parmeńskiej 30g
  • Czerwona cebula drobno posiekana 15g
  • Garść szpinaku 20g
  • Kromka chleba pełnoziarnistego 30g

Przygotowanie:

Szynkę porwij na mniejsze kawałki i razem ze szpinakiem podsmaż na patelni bez tłuszczu. Napełnij wgłębienie po pestce kawałkami szynki, szpinakiem i poszatkowaną cebulą. Do smaku dopraw solą i pieprzem, skrop odrobiną soku z cytryny. Zjedz z serkiem wiejskim i kromką chleba pełnoziarnistego.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie