Ten przepis (z książki Dominiki Wójciak „Ziarno – 100 sposobów na nasiona”) wykorzystuję nie tylko na śniadanie, ale na przykład jako posiłek potreningowy – jest rewelacyjny!
Oryginalnie w przepisie są truskawki, ale równie wyśmienicie smakuje z malinami - tak naprawdę sprawdzi się ze wszystkimi sezonowymi owocami!
Składniki:
Zobacz więcej: tutaj znajdziesz wiele zdrowych przepisów!
Przygotowanie:
Ryż wypłucz i odstaw na sicie. Na oleju upraż anyż, kardamon i cynamon, dodaj ryż i przesmaż przez chwilę, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Dolej mleko i wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Mieszaj od czasu do czasu, gotuj na wolnym ogniu przez około 40 minut – aż ryż będzie miękki. Dosłodź do smaku syropem klonowym i przełóż do miseczki. Malin rozgnieć lekko widelcem. Mango obierz i pokrój w plastry. Ułóż owoce na porcji, przed podaniem posyp prażonymi migdałami.
Zdjęcie główne Dominika Wójciak - www.instagram.com/jarzynova/
Wyświetl ten post na Instagramie.