Śliwki możesz zastąpić ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, malinami, jagodami czy morelami. Tak naprawdę na co masz tylko ochotę.
To przepis Dominiki Wójciak (z książki "Ziarno, 100 sposóbów na nasiona") – zwyciężczyni 3 edycji MasterChefa – przetestowałyśmy i uwierzcie nam jest przepyszne – może nie grzeszy niskokalorycznością ale z całą pewnością to zdrowa alternatywa słodyczy!
Składniki:
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 180st.C. Dno tortownicy o średnicy 22-24cm wyłóż papierem do pieczenia, tak by brzegi papieru wystawały poza krawędź, boki nasmaruj masłem i posyp startymi orzechami. Śliwki umyj, podziel na połówki i usuń pestki. Wymieszaj z cynamonem i odstaw. Mąkę przesiej razem z tartymi orzechami, kakao i kawą, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj do przesianych składników większe kawałki orzechów, które zostaną na sicie. Jajka roztrzep z syropem klonowym, maślanką, masłem i ekstraktem waniliowym. Powoli wmieszaj do masy jajecznej suche składniki. Przelej masę do tortownicy, na wierzchu rozłóż śliwki, lekko je dociskając. Skrop śliwki łyżką syropu klonowego i wstaw do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut, aż wbity w nie patyczek będzie suchy. Wystudź przed podaniem. Ciasto przechowuj pod przykryciem, żeby nie wyschło.