Intensywnie czekoladowe lody – legalne słodycze!

Nie ma co ukrywać - czekolada jest lekiem na całe zło. Poprawia humor, działa relaksująco i przede wszystkim kojąco na skołatane nerwy. I choć to jedna z tych grzesznych przyjemności, to jest cała masa dowodów świadczących o jej korzystnym wpływie na nasze zdrowie. Cieszy nas to niezmiernie - szczególnie, że 7 lipca przypada właśnie Światowy Dzień Czekolady. Także kochana - biegnij do sklepu po tabliczkę ulubionej czekolady i zajadaj z radością.
Zawiera magnez, który wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Z kolei cynk i selen zwiększają wydzielanie endorfin - naturalnych substancji poprawiających humor i redukujących stres. Teobromina znajdująca się w czekoladzie działa pobudzająco, a flawonoidy usprawniają pracę układu krążenia. Dodatkowo w czekoladzie znajdziemy takie składniki mineralne jak: potas, wapń, fosfor i miedź.
Składniki:
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, oprócz orzechów i migdałów dokładnie zblenduj – do momentu aż masa będzie gładka. Następnie wymieszaj z prażonymi orzechami i migdałami i przełóż do pojemnika i zamroź (na ok. 4h). Wyjmij z zamrażalki na ok. 10 minut przed podaniem – wtedy łatwiej je nałożysz.