Lody pistacjowe - wakacyjny deser, na który możesz sobie zawsze pozwolić będąc na diecie!

Przygotowanie domowych lodów to żadna filozofia. Nie potrzebujesz specjalistycznego sprzętu, nie musisz używać tony nabiału, a co najważniejsze możesz je zrobić bez grama białego cukru.
Lody pistacjowe - wakacyjny deser, na który możesz sobie zawsze pozwolić będąc na diecie!
fot. istock.com
09.07.2020
Katarzyna Lemanowicz

Lody pistacjowe - przepis

Składniki (na 6 porcji):

  • ½ szklanki orzeszków pistacjowych
  • ¼ szklanki oleju z pestek winogron lub innego o łagodnym aromacie
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki miodu
  • Szczypta soli
  • 2 puszki śmietanki kokosowej (trzeba ją mrozić co najmniej 2 godziny lub chłodzić w lodówce przez noc)
  • Dowolne owoce, wiórki kokosowe i orzechy do ozdoby

Przygotowanie:

Upraż pistacje (ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180st.). Foremkę wyłóż folią i włóż ją do zamrażalnika. Wlej olej i wrzuć ciepłe pistacje, syrop klonowy, sól i wszystko dokładnie zblenduj na jednolitą masę. Otwórz puszki śmietanki kokosowej i zbierz tłuszcz zgromadzony na powierzchni. Ubij śmietankę kokosową. Dodaj do niej miód, szczyptę soli i 1/3 szklanki masy pistacjowej. Wymieszaj wszystkie składniki. Przełóż krem do schłodzonej foremki i wstaw do zamrażalki na co najmniej 4 godziny. Nakładaj łyżką do lodów i podawaj deser z wybranymi dodatkami.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie