Sałatka z grillowanym tofu i truskawkami - idealne połączenie!

Podać je na deser to nie sztuka. Ale uczynić z tych owoców bohaterki wytrawnych dań, to już wyzwanie.
Sałatka z grillowanym tofu i truskawkami - idealne połączenie!
fot. istock.com
14.07.2020
Katarzyna Lemanowicz

Nie masz pomysłu co zjeść na śniadanie? Uwielbiasz truskawki i mogłabyś je jeść non stop? Koniecznie wypróbuj ten przepis na truskawki w wersji wytrawnej!

Sałatka z grillowanym tofu i truskawkami - przepis

Składniki:

  • ½ kostki naturalnego tofu
  • Garść liści szpinaku
  • Mała sałata rzymska
  • 6 dużych truskawek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • Listki świeżej kolendry

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Duża szczypta soli
  • Pieprz czarny
  • 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Tofu pokrój na plastry o grubości 1cm. Osusz ręcznikiem papierowym, a następnie grilluj na posmarowanej odrobiną tłuszczu patelni grillowej. Sałatę i liście szpinaku podrzyj na kawałki i połóż na półmisku. Ułóż tofu na talerzu. Dodaj pokrojone na ćwiartki truskawki. Awokado przetnij na pół. Łyżką oddziel miąższ od skórki. Pokrój awokado na plastry i dodaj do sałatki. Połącz składniki na dressing i dobrze wymieszaj. Polej sałatkę połową sosu, lekko wszystko wymieszaj. Na koniec posyp całość sezamem, dodaj listki kolendry i polej resztą sosu.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie