Czy wiesz, że jedna na trzy reklamówki z jedzeniem, które przynosimy z zakupów, trafia do śmietnika? Tyle żywności marnujemy. Brakuje nam pomysłu na wykorzystanie produktów i źle je przechowujemy więc szybciej się psują. Nie dajemy też szansy np. dojrzałym bananom czy pomarszczonym rzodkiewkom. Ten przepis, autorstwa Sylwii Majcher – dziennikarki TVN 24, współautorki bloga kulinarnego kuchniawformie.pl - wykorzystuje właśnie takie rzodkiewki.
Składniki:
Zobacz więcej: Sałatka z figami, jabłkiem i fetą oraz prażonymi orzechami włoskimi - poezja smaku
Przygotowanie:
Umyj rzodkiewki, pokrój na połówki i przełóż do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Nagrzej piekarnik do 180st. C. Skrop rzodkiewki oliwą lub zetrzyj na nie ½ łyżki masła, oprósz solą i płatkami migdałowymi. Wstaw rzodkiewki do piekarnika na 10 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendry. Danie możesz też przygotować na patelni. Do tej sałatki możesz również dodać liście rzodkiewki, które wcześniej uduś na patelni jak szpinak.