Najlepszy krem z pomidorów [FIT OBIAD]

Jeśli chodzi o szybkie i zdrowe obiady to chyba już doszłam do perfekcji.
Najlepszy krem z pomidorów [FIT OBIAD]
fot. istock.com
07.08.2020
Katarzyna Lemanowicz

Szczególnie kiedy w domu grasują dwie energiczne dziewczynki – wszystkie mamy chyba wiedzą o co chodzi. Ten krem jest moim ulubionym: banalny w wykonaniu, pyszny i przede wszystkim zdrowy!

Najlepszy krem z pomidorów [FIT OBIAD] - przepis

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 puszki pomidorów 400g
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego 200g
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 5g
  • 1 czerwona papryka 150g
  • 1 kulka mozzarelli 120g
  • Szczypta pieprzu, soli, ostrej, słodkiej i wędzonej papryki
  • 1 łyżka poszatkowanej świeżej bazylii 10g
  • 8 kromek chleba pełnoziarnistego 200g
  • 1 opakowanie serka twarogowego 100g
  • 2 łyżki poszatkowanego koperku 20g
  • 2 łyżki poszatkowanego szczypiorku 20g
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Paprykę umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika – piecz około 30 minut. W tym czasie, w garnku rozgrzej odrobinę oleju, następnie wlej pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Duś całość około 20 minut. Paprykę wyjmij z piekarnika (powinna być miękka, pięknie pachnieć, skórka powinna łatwo odchodzić) i ją obierz. Dodaj do pomidorów. Gotuj tak wszystko razem jeszcze jakieś 5 minut, dodaj przyprawy, a następnie dokładnie zblenduj. Na koniec dodaj świeżą bazylię.

Dosłownie na 5 minut wstaw do piekarnika kromki chleba. Serek twarogowy wymieszaj z solą, pieprzem, poszatkowanym koperkiem i szczypiorkiem. Podpieczone kromki chleba posmaruj serkiem. Mozzarellę zetrzyj na grubych oczkach. Na talerz wyłóż krem, udekoruj mozzarellą.

Jedz krem z kromkami podpieczonego chleba z serkiem. SMACZNEGO!

Wartość kaloryczna 1 porcji: 326kcal

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie