Zdrowy krem czekoladowy - doskonały deser dla naszych dzieci!

Wystarczy zmiksować ze sobą trzy składniki: awokado, miód i kakao.
Wszystkie składniki po prostu miksujemy w blenderze na idealnie gładką masę i gotowe! Krem wspaniale komponuje się z lodami, owocami i jako smarowidło do chleba udające Nutellę.
#1 Banan krem będzie miał bananowy posmak. Słodycz banana pozwoli nam użyć mniej miodu lub syropu klonowego.
#2 Karob - zastąpmy nim kakao (zdrowe, ale nie w nadmiarze). Karob jest dobry zwłaszcza dla dzieci, bo nie zawiera, tak jak kakao, kofeiny. Ma też lekko słodkawy posmak. Gdy go użyjesz, również będziesz mogła dodać mniej miodu czy innej substancji słodzącej. Możesz połączyć kako z karobem - jest to również wersja zdrowsza dla małych dzieci.
#3 Zmielone daktyle
Świetnym pomysłem jest też zastąpienie miodu i syropu klonowego zmielonymi daktylami lub dosmaczenie kremu masłem orzechowym.
fot. istock.com
#4 Jogurt naturalny czy mleko roślinne
I jeszcze jeden pomysł. Kiedy się za bardzo zasłodzicie, dodajcie do resztek kremu dwa małe kubki jogurtu naturalnego lub pół litra ulubionego mleka roślinnego - wyjdzie przepyszny shake!
Superjedzenie to produkty, które uważane są za jedzenie doskonałe, dostarczające organizmowi maksimum życiodajnych składników odżywczych. I tak, w podstawowym składniku naszego kremu, czyli w awokado znajdziemy: zdrowe tłuszcze (m.in. omega-3), dużo białka - najwięcej ze wszystkich owoców, foliany - niezbędne kobietom ciężarnym i maluszkom rozwijającym się w łonie matki, luteinę - dla sokolego wzroku.
A co kryją pozostałe składniki?
W kakao znajdziemy: antyoksydanty i magnez (między innymi), w bananach: potas, błonnik, mnóstwo witaminy B6. Karob to bogactwo wapnia, fosforu, potasu, witaminy E, działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco i antyseptycznie.
Taki krem czekoladowy można jeść codziennie!