Sałatka z indykiem oraz mango i granatem - przepyszna propozycja na letni obiad

Wymieszaj ulubione rodzaje sałat i owoce z dodatkiem indyka, by stworzyć obłędną sałatkę.
Sałatka z indykiem oraz mango i granatem - przepyszna propozycja na letni obiad
fot. istock.com
28.06.2020
Katarzyna Lemanowicz

Sałatka z indykiem, mango i granatem - przepis

Składniki - na 2 porcje:

  • 200 g szpinaku,
  • 2 małe sznycle z indyka (ok 200 g),
  • 1 kostka rosołowa wołowa,
  • 1/2 granata,
  • 1 mango,
  • 50 g migdałów,
  • miód,
  • sok z cytryny,
  • ocet jabłkowy,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Kostkę rosołową rozgnieć, dodaj trochę oliwy i rozetrzyj na pastę (to patent Marco Pierre`a White`a). Sznycle posmaruj pastą i odstaw na 10 minut. Następnie przerzuć je na rozgrzaną patelnię grillową i smaż po 4 minuty z obu stron (krócej w zależności od grubości). Ciepłe mięso pokrój w małe kawałki (albo po barbarzyńsku porwij). Mango obierz, wytnij zdrewniały środek, a miękki miąższ pokrój. Z połówki granatu wyciągnij ziarenka. Jeśli jest bardzo dojrzały wystarczy popukać w skorupkę i samo wypadnie. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj. Dodaj mięsoPrzygotuj dressing: do słoiczka wlej miód, sok z połowy cytryny, kilka kropel octu i oliwę, dodaj odrobinę soli (proporcje zależą od preferencji: my lubimy słodki dressing, więc dodajemy więcej miodu). Zakręć pokrywkę i wymieszaj. Polej sosem przed podaniem.

Gotuj zdrowo z supermamy.pl - tutaj znajdziesz więcej przepisów!

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie