Moda na gotowanie z kokosem nie mija. Dobrze, bo to jeden ze zdrowszych trendów!

Kokos w kuchni [3 PRZEPISY]
Moda na gotowanie z kokosem nie mija. Dobrze, bo to jeden ze zdrowszych trendów!
fot. istock.com
02.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Z artykułu dowiesz się:

  • jakie właściwości ma kokos;
  • dlaczego warto włączyć kokos do diety;
  • jakie są najlepsze przepisy z kokosem w roli głównej.

Orzech ten działa korzystnie na organizm, ma wspaniały smak i może być przerabiany na wiele smakowitych kulinarnych dodatków – to nie tylko olej, wiórki, mleczko i woda kokosowa, bo również cukier, ocet, chipsy czy mąka. Podpowiadamy, jak z nich korzystać.

Kokos - dlaczego warto go jeść?

Różnorodność form, kremowa tekstura i rajski zapach to dokładnie to, za co kochamy orzech kokosowy. Nie dość, że jest smaczny i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, to jeszcze wielokierunkowo wspomaga zdrowie. Zawarte w nim tłuszcze hamują rozwój niepożądanych bakterii i stany zapalne jelit oraz poprawiają metabolizm glukozy i tłuszczów. Sok z niedojrzałych kokosów to świetny napój izotoniczny, a miąższ obfituje w błonnik. Warto z nich korzystać!

Naleśniki z mąki kokosowej - przepis

Przygotuj bezglutenowe naleśniki, zastępując mąkę pszenną tą kokosową. Używaj jej też w słodkich i słonych wypiekach, ale pamiętaj, że jest znacznie cięższa od mąki zbożowej, dlatego postaw raczej na ciasta na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach.
Składniki:

  • 1/4 szkl. mąki kokosowej
  • 1/4 szkl. mleczka kokosowego
  • 4 jajka
  • łyżka cukru kokosowego lub brązowego
  •  1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia

Przygotowanie:

Połącz składniki, po czym usmaż naleśniki na oleju kokosowym. Dodaj jeszcze więcej kokosa, np. polewając naleśniki sosem przygotowanym z purée kokosowego (krem z miąższu) i odtłuszczonego kakao – nie musisz go słodzić, bo kokos zawiera naturalne cukry.

Zobacz więcej: Wiosna w kuchni! Poznaj sezonowe must have!

Ziemniaki z kremem kokosowym - przepis

Krem z miąższu kokosa ma aksamitną konsystencję i bogaty smak, dlatego możesz okrasić nim ugotowane ziemniaki, kaszę czy warzywa, zastępując klasyczne masło.
Składniki:

  • 8 małych ziemniaków
  • 1/2 małego kokosa z lodówki

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki tak, jak lubisz. W tym czasie zmiksuj miąższ kokosa w blenderze wysokoobrotowym przez 10-15 min, by uzyskać gładką konsystencję musu (albo użyj gotowego ze sklepu), schłodź go, jeśli jest za bardzo płynny, i dołóż po łyżce na każdą porcję ziemniaków.

Kokos w kuchni

fot. istock.com

Marynata z octem kokosowym- przepis

Porcje: 1, Czas: 5 min

Słodki orzech kokosa jest źródłem naturalnych cukrów, które poddaje się fermentacji, by uzyskać ocet. Najlepiej używać go w charakterze aromatycznej przyprawy.

Składniki:

  • łyżka octu kokosowego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki miodu
  • łyżeczka podprażonego sezamu
  • 1/2 łyżeczki zgniecionego czosnku

Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki marynaty. Używaj mieszanki do maceracji tłustszych mięs i ryb, np. udek kurczaka, podudzi indyka, filetów z łososia czy steków z tuńczyka.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie