Z artykułu dowiesz się:
Orzech ten działa korzystnie na organizm, ma wspaniały smak i może być przerabiany na wiele smakowitych kulinarnych dodatków – to nie tylko olej, wiórki, mleczko i woda kokosowa, bo również cukier, ocet, chipsy czy mąka. Podpowiadamy, jak z nich korzystać.
Różnorodność form, kremowa tekstura i rajski zapach to dokładnie to, za co kochamy orzech kokosowy. Nie dość, że jest smaczny i ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, to jeszcze wielokierunkowo wspomaga zdrowie. Zawarte w nim tłuszcze hamują rozwój niepożądanych bakterii i stany zapalne jelit oraz poprawiają metabolizm glukozy i tłuszczów. Sok z niedojrzałych kokosów to świetny napój izotoniczny, a miąższ obfituje w błonnik. Warto z nich korzystać!
Przygotuj bezglutenowe naleśniki, zastępując mąkę pszenną tą kokosową. Używaj jej też w słodkich i słonych wypiekach, ale pamiętaj, że jest znacznie cięższa od mąki zbożowej, dlatego postaw raczej na ciasta na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach.
Składniki:
Przygotowanie:
Połącz składniki, po czym usmaż naleśniki na oleju kokosowym. Dodaj jeszcze więcej kokosa, np. polewając naleśniki sosem przygotowanym z purée kokosowego (krem z miąższu) i odtłuszczonego kakao – nie musisz go słodzić, bo kokos zawiera naturalne cukry.
Zobacz więcej: Wiosna w kuchni! Poznaj sezonowe must have!
Krem z miąższu kokosa ma aksamitną konsystencję i bogaty smak, dlatego możesz okrasić nim ugotowane ziemniaki, kaszę czy warzywa, zastępując klasyczne masło.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki tak, jak lubisz. W tym czasie zmiksuj miąższ kokosa w blenderze wysokoobrotowym przez 10-15 min, by uzyskać gładką konsystencję musu (albo użyj gotowego ze sklepu), schłodź go, jeśli jest za bardzo płynny, i dołóż po łyżce na każdą porcję ziemniaków.
fot. istock.com
Porcje: 1, Czas: 5 min
Słodki orzech kokosa jest źródłem naturalnych cukrów, które poddaje się fermentacji, by uzyskać ocet. Najlepiej używać go w charakterze aromatycznej przyprawy.
Składniki:
Przygotowanie:
Połącz wszystkie składniki marynaty. Używaj mieszanki do maceracji tłustszych mięs i ryb, np. udek kurczaka, podudzi indyka, filetów z łososia czy steków z tuńczyka.