Chrupiąca sałatka z pieczarkami [PRZEPIS]

Zielone liście sałaty, grzyby, zioła i orzechy, a do tego nieco oliwy: oto prosty przepis na niskowęglowodanowe danie, które zapewni ci energię na wiele godzin.
Chrupiąca sałatka z pieczarkami [PRZEPIS]
fot. istock.com
12.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Sałatka z pieczarkami to także baza bogatszych dań roślinnych, bo możesz dołożyć do niej więcej warzyw, np. pomidory, paprykę czy ogórka.

Tę pyszną sałatkę możesz też przygotować z surowymi pieczarkami. W takiej postaci są najzdrowsze i jak najbardziej jadalne. Dowiedziono, że spożywanie tylko jednej małej pieczarki dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi aż o 64%. Wybieraj jednak grzyby jak najświeższe, bo takie są najlżej strawne. Zamiast białych poszukaj o wiele bardziej aromatycznych pieczarek brązowych, nazywanych też crimini (duże kapelusze brązowych pieczarek o nazwie portobello są też sprzedawane ze specjalnym przeznaczeniem na grilla).

Chrupiąca sałatka z pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 100 g pieczarek (ok. 3 średnie sztuki);
  • łyżeczka oleju rzepakowego;
  • mała główka sałaty, np. rzymskiej, masłowej;
  • mały pęczek szczypiorku;
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin albo smakowej truflowej;
  • 2 łyżki octu z białego wina lub soku z cytryny;
  • szczypta soli;
  • świeżo mielony czarny pieprz;
  • 80 g orzechów, np. włoskich, nerkowych, laskowych, najlepiej lekko podprażonych.

Przygotowanie
Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na łyżeczce oliwy, aż puszczą sok, po czym odstaw do ostygnięcia. Posiekaj szczypiorek, porwij liście sałaty na mniejsze kawałki, przygotuj dressing z oliwy i octu z solą i pieprzem. Wyłóż sałatę na duży talerz, dołóż pieczarki, szczypiorek i dressing, delikatnie wymieszaj i posyp orzechami.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie