Sałatka z pieczarkami to także baza bogatszych dań roślinnych, bo możesz dołożyć do niej więcej warzyw, np. pomidory, paprykę czy ogórka.
Tę pyszną sałatkę możesz też przygotować z surowymi pieczarkami. W takiej postaci są najzdrowsze i jak najbardziej jadalne. Dowiedziono, że spożywanie tylko jednej małej pieczarki dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka piersi aż o 64%. Wybieraj jednak grzyby jak najświeższe, bo takie są najlżej strawne. Zamiast białych poszukaj o wiele bardziej aromatycznych pieczarek brązowych, nazywanych też crimini (duże kapelusze brązowych pieczarek o nazwie portobello są też sprzedawane ze specjalnym przeznaczeniem na grilla).
Składniki:
Przygotowanie
Pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż na łyżeczce oliwy, aż puszczą sok, po czym odstaw do ostygnięcia. Posiekaj szczypiorek, porwij liście sałaty na mniejsze kawałki, przygotuj dressing z oliwy i octu z solą i pieprzem. Wyłóż sałatę na duży talerz, dołóż pieczarki, szczypiorek i dressing, delikatnie wymieszaj i posyp orzechami.