Jak przyrządzić szparagi? [ZOBACZ 3 SPOSOBY]

Pyszne, chrupiące i słodkie szparagi. 100 gramów tych zielonych lub białych bylin to tylko 20 kalorii!
Jak przyrządzić szparagi? [ZOBACZ 3 SPOSOBY]
fot. istock.com
14.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Bogate w potas, magnez, wapń oraz witaminę A. Są idealnym dodatkiem nie tylko do łososia, kurczaka, wołowiny, czy jajek. Śmiało możesz je przygotować jako główny składnik dania.

3 pomysły na przyrządzenie szparagów w fit wersji

#1 Szparagi gotowane

Wystarczy, że wlejesz do średniej wielkości garnka wodę i doprowadzisz ją do wrzenia. Dodaj szczyptę soli himalajskiej i wrzuć szparagi. Gotuj do momentu, aż szparagi zrobią się chrupiące, czyli łącznie ok. 15 minut. Odsącz wodę i przełóż je na talerz. Dla smaku skrop sokiem z połowy cytryny i przypraw pieprzem. Dodaj szpinak, orzechy włoskie, oliwę oraz sezam i masz gotową wiosenną sałatkę!

fot. istock.com

#2 Szparagi grillowane 

Dokładnie umyj szparagi. Pokrój w plasterki marchewkę, cukinię i paprykę. Skrop wszystko oliwą, przypraw solą morską oraz pieprzem. Możesz grillować je na patelni lub zwykłym grillu. Grilluj przez ok. 10-15 minut i w połowie postaraj się przełożyć warzywa na drugą stronę. Do smaku dodaj rozmarynu. 

fot. istock.com

#3 Szparagi pieczone

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj szparagi owijając każdy plastrem boczku lub szynki parmeńskiej. Wyłóż na blachę. Przypraw solą morską, pieprzem i cytryną. Skrop oliwą. Piecz przez 25 minut. 

fot. istock.com

Polecane wideo

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Elka (Ocena: 5) 14.04.2021 21:30
Szparagi zawsze piekę w naczyniu żaroodpornym ze składnicy towarów. Spód lekko masłem smaruje, żeby nie przywarły. Oczywiście nie brakuje na nich boczku, wychodzą obłędne.
odpowiedz
Polecane dla Ciebie