Bogate w potas, magnez, wapń oraz witaminę A. Są idealnym dodatkiem nie tylko do łososia, kurczaka, wołowiny, czy jajek. Śmiało możesz je przygotować jako główny składnik dania.
Wystarczy, że wlejesz do średniej wielkości garnka wodę i doprowadzisz ją do wrzenia. Dodaj szczyptę soli himalajskiej i wrzuć szparagi. Gotuj do momentu, aż szparagi zrobią się chrupiące, czyli łącznie ok. 15 minut. Odsącz wodę i przełóż je na talerz. Dla smaku skrop sokiem z połowy cytryny i przypraw pieprzem. Dodaj szpinak, orzechy włoskie, oliwę oraz sezam i masz gotową wiosenną sałatkę!
fot. istock.com
Dokładnie umyj szparagi. Pokrój w plasterki marchewkę, cukinię i paprykę. Skrop wszystko oliwą, przypraw solą morską oraz pieprzem. Możesz grillować je na patelni lub zwykłym grillu. Grilluj przez ok. 10-15 minut i w połowie postaraj się przełożyć warzywa na drugą stronę. Do smaku dodaj rozmarynu.
fot. istock.com
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj szparagi owijając każdy plastrem boczku lub szynki parmeńskiej. Wyłóż na blachę. Przypraw solą morską, pieprzem i cytryną. Skrop oliwą. Piecz przez 25 minut.
fot. istock.com