Krewetki z czosnkiem i chili [PRZEPIS]

Krewetki z czosnkiem i chili to przekąska, która sprzyja szczupłej figurze.
Krewetki z czosnkiem i chili [PRZEPIS]
fot. istock.com
16.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Tylko jedna sztuka ma aż 2,5 g białka, a śladowe ilości węglowodanów w tym daniu pochodzą jedynie z sosu. Możesz przygotować je na patelni, ale nie tylko – równie dobrze smakują upieczone na grillu lub w piekarniku.

Pikantne krewetki z czosnkiem - przepis

Składniki:

  • 20 surowych krewetek tygrysich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 3 ząbki czosnku
  • sos chili
  • sól morska
  • świeżo mielony czarny pieprz 
  • 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
  • 20 wykałaczek

Przygotowanie:

Przygotuj marynatę: zgnieć czosnek, dodaj sos chili oraz po szczypcie soli i pieprzu. Obierz krewetki z pancerzy, pokryj marynatą i odstaw na ok. godzinę. Rozgrzej na patelni oliwę i smaż po ok. minutę na stronę. Każdą krewetkę nadziej na wykałaczkę i podawaj z natką. Możesz też serwować je jako składnik sałatki, nadzienia do wrapu przygotowanego z placka. Marynowane, ale wciąż surowe, dobrze upieką się też na pizzy (zastąp nimi salami lub inną wędlinę).

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie