To idealny dodatek do zup i innych dań jednogarnkowych, który nie tylko zagęszcza potrawy, ale też dodaje im cennego białka.
Rozgrzej się pożywną zupą, pełną warzyw i wspaniałego smaku. W wersji z wędzonym boczkiem danie to przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za nasionami roślin strączkowych. Podobny smak, a za to mniej tłuszczu i więcej białka, zapewni w wersji 100-procentowo roślinnej, gdy boczek zastąpisz wędzonym tofu.
Składniki:
Przygotowanie:
Posiekaj drobno marchewki, pietruszkę, selera i cebulę. Pokrój w kostkę boczek i podsmaż lekko bez tłuszczu, ew. podsmaż kostki tofu na 3 łyżkach oleju rzepakowego. Dodaj kostki warzyw i przyprawy, smaż ok. 5 min, dodaj soczewicę i bulion, gotuj ok. 40 min, aż wszystkie składniki zmiękną. W tym czasie podpraż orzechy na suchej patelni ceramicznej, ostudź i posiekaj. Dodaj krojone pomidory, całość zagrzej i posyp orzechami.