Zupa krem z pora [PRZEPIS]

Rozgrzewa, syci i sprawia przyjemność dekadenckim smakiem.
Zupa krem z pora [PRZEPIS]
fot. istock.com
27.04.2021
Katarzyna Lemanowicz

Delikatną zupę ze smażonych porów przygotujesz łatwo z zaledwie kilku składników. Ma przyjemną kremową konsystencję dzięki dodatkowi ziemniaków, ale możesz dodatkowo zabielić ją gęstym jogurtem albo kwaśną śmietaną.

Prosty krem z porów - przepis

Składniki:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 duże pory
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • czarny pieprz
  • 2 l wody
  • duża marchewka
  • kawałek selera
  • 3 duże ziemniaki
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Dokładnie umyj pory (białe końcówki i część zielonych liści); obierz marchew, selera i ziemniaki, pokrój na kawałki. Rozgrzej olej w garnku o grubym dnie, wrzuć pory, dodaj pieprz i smaż ok. 10 min, aż pory mocno zmiękną, ale się nie przypalą. Dodaj do garnka wodę i resztę składników, gotuj 30-40 min, aż warzywa zmiękną, po czym zmiksuj całość na purée. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie