Nic w tym dziwnego, właściwości, wartości odżywcze oraz walory smakowe stawiają jarmuż wysoko w rankingu najlepszych warzyw.
Jarmuż to warzywo o długich pomarszczonych liściach. Wygląda trochę jak skrzyżowanie brokułu i kapusty (jest z reszta odmianą tej drugiej). Uprawiany już w starożytnej Grecji, triumfy święcił w średniowiecznej Europie. Obecnie uprawiany w północnej i środkowej Europie, Azji i Ameryce Północnej. Jest wyrazisty w smaku, lekko pikantny, z nutą goryczki.
Jarmuż jest bardzo odżywczym i zdrowym warzywem. W 100 gramach jest 49 kcal, 3,6 g błonnika, 3,8 g białka, 9 g węglowodanów, oraz mniej niż 1 g tłuszczu. Bogaty w witaminy C, A, K, B6 oraz minerały - wapń, magnez, potas, żelazo, fosfor, sód i cynk.
Jarmuż zawiera sulforafan, przeciwutleniacz, który wykazuje silne działanie antynowotworowe (pomaga w ochronie przed rakiem prostaty, jelita grubego i płuc). Zawartość kartenoidów (luteina, beta karoten, zeaksantyna) hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne (także ma wpływ na zapobieganie nowotworom). Dzięki zawartości wapnia i potasu zapobiega osteoporozie oraz wspomaga regulację ciśnienia tętniczego krwi. Jako bogate źródło witamin zwalcza wolne rodniki oraz zapobiega miażdżycy. Jarmuż zawiera także indole, które hamują wydzielanie aktywnych estrogenów (chronią przed rakiem piersi).
fot. istock.com
Zobacz więcej: To ciasto to hit! Przekona do szpinaku nawet niejadka - sprawdź, jak zrobić Leśny Mech
Jarmuż można przyrządzić na wiele sposobów - ugotować na parze, usmażyć, zblanszować, sparzyć gorącą wodą, jeść na surowo. Jest idealnym dodatkiem sałatek i dań warzywnych z ryżem, kaszą czy makaronem. Wzbogaca smak koktajli (świetnie komponuje się zarówno z innymi warzywami jak i owocami). Bardzo popularne są chipsy z jarmużu oraz pesto. Można śmiało pokusić się o ugotowanie zupy jarmużowej lub przygotowanie jarmużowych lodów.