Pasty nie muszą zawierać samych wykwintnych składników ani zaskakiwać konsystencją! Pyszne pasty i dipy możesz przyrządzać naprędce z ogólnodostępnych warzyw – to także sposób, by przemycić do diety najcenniejsze związki odżywcze. Przepis jest prosty: upiecz warzywa w połówkach lub ugotuj na parze i bardzo drobno posiekaj lub zmiksuj ze smakowitymi dodatkami. Oto pomysły na przyprawienie nieco „trudniejszych” warzyw.
Pasty warzywne - jak przyprawiać?
- Buraki połącz z olejem z orzechów włoskich, rukolą, octem balsamicznym i sosem sojowym,
- Selera korzeniowego dosmacz sokiem z cytryny, oliwą truflową, sosem sojowym, pieprzem i gałką muszkatołową,
- Pietruszkę korzeniową połącz z tartym parmezanem, posiekanymi orzeszkami piniowymi, młotkowanym czarnym pieprzem i listkami lub owocami kolendry,
- Bakłażana dopraw np. z pastą sezamową tahini, wędzoną solą, oliwą, sokiem z cytryny i natką,
- Kalafiora połącz z curry i lekkim majonezem albo z podprażonymi płatkami migdałowymi, olejem z pestek dyni, wędzoną papryką i octem balsamicznym.
Niecodzienny zestaw przypraw
Skorzystaj z pomysłów na mieszanki przypraw, które nadają się też m.in. do sałatkowych sosów: miks barbecue to drobno siekane pomidory, cebula oraz czosnek z wędzoną papryką, Tabasco, cukrem muscovado i oliwą. Miks piwno-grzybowy to pieczarki duszone w porterze z cebulą, czosnkiem, pieprzem, sosem sojowym, olejem rzepakowym i wędzoną solą. Miks imbirowo-sezamowy – nada prażony sezam i ciemny olej sezamowy w połączeniu z cebulą, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i listkami kolendry.
Zobacz więcej: 8 fit przekąsek, które możesz zabrać na plażę
Przepisy na dipy
A jeśli potrzebujesz przepisów z konkretnymi ilościami składników, proponujemy pasty-dipy:
- fasolowy z awokado: zmiksuj miąższ z 2 awokado z 1/2 szkl. białej fasoli, dodając 2 ząbki czosnku, 1/4 szkl. posiekanej natki lub kolendry, łyżkę soku z limonki oraz sól i pieprz do smaku,
- serowy z szynką: połącz szkl. naturalnego serka homogenizowanego z 1/4 szkl. kwaśnej śmietany, 2 łyżkami suszonej lub smażonej cebuli i 1/4 szkl. posiekanej natki, po czym dorzuć do miksu po 1/2 szkl. posiekanej gotowanej szynki oraz startego sera cheddar,
- oliwkowy z chrzanem: zmiksuj lub posiekaj drobno szkl. zielonych lub czarnych oliwek, dodając po 1/4 szkl. oliwy z oliwek i posiekanej czerwonej cebuli oraz 2 zgniecione ząbki czosnku, a następnie 2 łyżki posiekanej natki, łyżkę musztardy Dijon oraz po 1/2 łyżeczki sosu Tabasco i Worcestershire.