Bataty na trzy sposoby - pyszne przepisy inspirowane kuchniami świata

Przygotowanie pysznego i zdrowego posiłku nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Wystarczy odrobina fantazji.
Bataty na trzy sposoby - pyszne przepisy inspirowane kuchniami świata
fot. Materiały prasowe
26.05.2020
Katarzyna Lemanowicz

Bataty - właściwości zdrowotne

Choć na naszych stołach goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki to ciągle poszukujemy przepisów/pomysłów jak wykorzystać te słodkie ziemniaki.

Czy wiesz, że bataty przewyższają wartością odżywczą zwykłe ziemniaki? Istnieje ponad 400 odmian batatów. Odmiana żółta jest źródłem karotenoidów, w tym luteiny, która działa korzystnie na wzrok - poprawia jego funkcjonowanie. Zawierają także likopen, który usprawnia działanie układu krwionośnego, a także przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Te fioletowe zawierają silne przeciwutleniacze. Dodatkowo bataty są cennym źródłem witamin z grupy B, C, kwasu foliowego i witaminy E. 

Bataty na trzy sposoby - poznaj przepisy

12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem. Z tej ilości batatów przygotujesz 4 porcje.

Indie

Składniki:

  • 80 g szpinaku np. BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • puszka ciecierzycy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z limonki
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka czerwonej papryki
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalej bulionem, dodaj szpinak. Mieszaj do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Następnie odparuj nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładaj na połówki upieczonych batatów.

Meksyk

Składniki:

  • 150 g mieszanki sałat np. Finezja mix z roszponką marki Eisberg
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • dojrzały pomidor
  • połowa czerwonej papryki
  • mała cebula
  • sok z połówki limonki
  • łyżeczka płatków chilli
  • 3 łyżki śmietany
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Pomidor, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, umieść w dużej misce. Dodaj Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszaj z płatkami chilli i sokiem z limonki. Dopraw solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładaj na połówki upieczonych batatów. Serwuj ze śmietaną i listkami kolendry.

Grecja

Składniki:

  • 160 g szpinaku np. BIO Szpinaku młodego marki Eisberg
  • ser feta 80 g
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • pół szklanki szczypiorku
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ząbek czosnku
  • mieszanki świeżych ziół do smaku (kolendra, oregano, mięta, koperek)
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany szczypiorek, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszaj na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodaj fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty natnij wzdłuż i „otwórz”. Nałóż farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie