Choć na naszych stołach goszczą znacznie rzadziej niż tradycyjne ziemniaki to ciągle poszukujemy przepisów/pomysłów jak wykorzystać te słodkie ziemniaki.
Czy wiesz, że bataty przewyższają wartością odżywczą zwykłe ziemniaki? Istnieje ponad 400 odmian batatów. Odmiana żółta jest źródłem karotenoidów, w tym luteiny, która działa korzystnie na wzrok - poprawia jego funkcjonowanie. Zawierają także likopen, który usprawnia działanie układu krwionośnego, a także przeciwdziała powstawaniu nowotworów. Te fioletowe zawierają silne przeciwutleniacze. Dodatkowo bataty są cennym źródłem witamin z grupy B, C, kwasu foliowego i witaminy E.
12 umytych batatów włożyć w całości do piekarnika i piec w temperaturze 200°C, 40-50 min do czasu aż z łatwością będzie można nakłuć je widelcem. Z tej ilości batatów przygotujesz 4 porcje.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebulę zeszklij na oliwie, dodaj czosnek oraz odsączoną ciecierzycę. Całość zalej bulionem, dodaj szpinak. Mieszaj do momentu, aż liście zmniejszą swoją objętość. Następnie dodaj mleko kokosowe oraz przyprawy i sok z limonki. Następnie odparuj nadmiar wody do uzyskania kremowej konsystencji. Farsz nakładaj na połówki upieczonych batatów.
Składniki:
Przygotowanie:
Pomidor, cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, umieść w dużej misce. Dodaj Finezję mix,
kukurydzę i odsączoną fasolę. Całość wymieszaj z płatkami chilli i sokiem z limonki. Dopraw solą
i pieprzem do smaku. Farsz nakładaj na połówki upieczonych batatów. Serwuj ze śmietaną i listkami kolendry.
Składniki:
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzuć posiekany szczypiorek, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszaj na małym ogniu przez około 4 minuty. Potem dodaj fetę, jogurt, skórkę z cytryny oraz poszatkowane zioła i przyprawy. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Upieczone bataty natnij wzdłuż i „otwórz”. Nałóż farsz i udekorować świeżym szczypiorkiem.