Sałatka z białej fasoli z nutką mięty? To pomysł na pyszne drugie śniadanie

Wypróbuj koniecznie przepis na tę sałatkę.
Sałatka z białej fasoli z nutką mięty? To pomysł na pyszne drugie śniadanie
fot. istock.com
07.05.2020
Katarzyna Lemanowicz

DEksperymentowanie w kuchni nie zawsze oznacza korzystanie z produktów egzotycznych, często trudno dostępnych. W gotowaniu warto wykorzystywać dobrze znane, polskie "skarby". Przykładem na to jest właśnie sałatka z białej fasoli z miętą. 

Dlaczego warto jeść białą fasolę?

Przede wszystkim musisz wiedzieć, że to jeden z najbardziej wartościowych produktów jakie "wydaje" ziemia. Wszystkie rodzaje fasoli zawierają bardzo dużo białka roślinnego. Dodatkowo, biała fasola jest bogata w potas, wapń, czy fosfor. Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje, które powodują zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Fasola jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B, które działają antydepresyjnie, poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.

Jak gotować fasolę, by uniknąć wzdęć?

Fasola zawiera leptynę - to enzym, który blokuje enzym trawiący białko roślinne - trypsynę. A gdy trypsyna nie działa wtedy wytwarzają się bakterie jelitowe odpowiedzialne za powstawanie kłopotliwych oraz bolesnych wzdęć i gazów. Moczenie fasoli przed gotowaniem i wymiana wody pomaga. Dodatkowo warto dodać do gotującej fasoli kminek, cząber, czy koper włoski.

Przepis na sałatkę z białej fasoli z nutką mięty

Składniki:

  • 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli
  • 1/2 owocu granatu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej mięty
  • Łyżeczka miodu
  • Szczypta posiekanej papryczki chili

Przygotowanie:

Oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z miodem. Dodaj do fasoli, następnie wymieszaj z granatem i drobno posiekaną miętą. Gotowe - SMACZNEGO!

 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie