DEksperymentowanie w kuchni nie zawsze oznacza korzystanie z produktów egzotycznych, często trudno dostępnych. W gotowaniu warto wykorzystywać dobrze znane, polskie "skarby". Przykładem na to jest właśnie sałatka z białej fasoli z miętą.
Przede wszystkim musisz wiedzieć, że to jeden z najbardziej wartościowych produktów jakie "wydaje" ziemia. Wszystkie rodzaje fasoli zawierają bardzo dużo białka roślinnego. Dodatkowo, biała fasola jest bogata w potas, wapń, czy fosfor. Zawiera lekkostrawną skrobię i substancje, które powodują zahamowanie wzrostu komórek nowotworowych. Fasola jest też doskonałym źródłem witamin z grupy B, które działają antydepresyjnie, poprawiają pamięć i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego.
Fasola zawiera leptynę - to enzym, który blokuje enzym trawiący białko roślinne - trypsynę. A gdy trypsyna nie działa wtedy wytwarzają się bakterie jelitowe odpowiedzialne za powstawanie kłopotliwych oraz bolesnych wzdęć i gazów. Moczenie fasoli przed gotowaniem i wymiana wody pomaga. Dodatkowo warto dodać do gotującej fasoli kminek, cząber, czy koper włoski.
Składniki:
Przygotowanie:
Oliwę z oliwek wymieszaj dokładnie z miodem. Dodaj do fasoli, następnie wymieszaj z granatem i drobno posiekaną miętą. Gotowe - SMACZNEGO!