PRZEPIS na rozgrzewającą, pyszną ZUPĘ z DYNI

Myślałyście, że sezon na dynię minął wraz z Halloween? Nic z tych rzeczy - trwa w najlepsze!
PRZEPIS na rozgrzewającą, pyszną ZUPĘ z DYNI
fot. istock.com
10.11.2021
Katarzyna Lemanowicz

Jesienią i zimą stawiajmy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas. Dynia to bogactwo witamin i minerałów (wit. A, B2, cynk, potas, fosfor - to tylko niektóre z nich). Lekkostrawne warzywo, które może zagościć już w pierwszych posiłkach twojego malucha, a dla starszych członków rodziny możesz wkomponować ją w przeróżne dania z rozmaitych składników.

Zupa - krem z dyni - poznaj przepis

Składniki na 6 porcji:

  • 60 dkg obranej dyni,
  • 3 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml),
  • 1 mała papryczka chilli,
  • imbir, kawałek ok 2 cm,
  • 300 ml wody,
  • świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki - przygotowanie:

  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek),
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 mały ząbek czosnku

Przygotowanie:

Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10 - 12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 - 15 min. Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2 - 3 minut z każdej strony. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Uwaga: Mamy wegetarianki lub te, które nie są fankami frutti di mare, mogą zupełnie zrezygnować z krewetek w zupie, ewentualnie zastąpić je delikatnym mięsem drobiowym.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie