Jesienią i zimą stawiajmy na potrawy o właściwościach rozgrzewających i wzmacniających. O tej porze roku warto komponować posiłki na bazie warzyw i owoców, które dodadzą energii i nasycą na długi czas. Dynia to bogactwo witamin i minerałów (wit. A, B2, cynk, potas, fosfor - to tylko niektóre z nich). Lekkostrawne warzywo, które może zagościć już w pierwszych posiłkach twojego malucha, a dla starszych członków rodziny możesz wkomponować ją w przeróżne dania z rozmaitych składników.
Składniki na 6 porcji:
Krewetki - przygotowanie:
Przygotowanie:
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy. Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10 - 12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 - 15 min. Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2 - 3 minut z każdej strony. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.
Uwaga: Mamy wegetarianki lub te, które nie są fankami frutti di mare, mogą zupełnie zrezygnować z krewetek w zupie, ewentualnie zastąpić je delikatnym mięsem drobiowym.