Nadchodzą zimne dni, ale...

... my się zimy nie boimy! Znamy doskonałe metody na to, by nie zmarznąć.
Nadchodzą zimne dni, ale...
fot. istock.com
10.11.2021
Katarzyna Lemanowicz

Oprócz zaopatrzenia się w ciepłe skarpety, wystarczy pić i jeść rozgrzewające, energetyzujące produkty. Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety.

Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem zimno?

Nie wszyscy wiedzą, że posiłki różnią się właściwościami energetycznymi. I nie chodzi tu o ilość kalorii, a o termikę, czyli podział na produkty rozgrzewające i wychładzające organizm. Zimą wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury są znacznie wyższe, dlatego należy spożywać w tym czasie dużo więcej produktów rozgrzewających.

Do produktów rozgrzewających należą między innymi:

  • rośliny strączkowe,
  • kasza gryczana,
  • kasza jaglana,
  • suszone owoce,
  • pestki dyni,

Zimą unikaj produktów, które wychładzają organizm, a są to:

  • cytrusy,
  • nabiał, zwłaszcza jogurty z dodatkiem cukru,
  • surowe owoce i warzywa,
  • produkty z białej mąki spożywane na zimno.

Co podgrzewa atmosferę?

Podstawą diety rozgrzewającej jest ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik – lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Warto również pamiętać, aby spożywać posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Do pracy staraj się również zabrać jakiś ciepły posiłek - w termosie lub w naczyniu przeznaczonym do podgrzewania żywności. Pamiętaj, że posiłki, które mają nas rozgrzać w okresie jesienno-zimowym powinny być treściwe. Sałatki, które były dobre na obiad wiosną i latem, mogą spowodować jeszcze większe wyziębienie organizmu.

Rozgrzewające dania

fot. istock.com

Zobacz więcej: 7 zamienników jajek, które urozmaicą kuchnię wegańską

Jesienią i zimą warto eksperymentować również z przyprawami. Które z nich nie tylko są w stanie bajecznie wyeksponować smak potraw, ale też rozgrzać organizm w chłodne dni? Są to:

  • kolendra,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • imbir,
  • pieprz cayenne,
  • kurkuma.

Gorące napoje: Koniecznie należy pamiętać, by w chłodne dni pić dużo ciepłych płynów, które rozgrzewają najszybciej. Zamiast czarnej herbaty i kawy, najlepiej sięgać po herbaty ziołowe z dodatkiem czarnego bzu, malin, lipy, najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub miodu. Nie tylko rozgrzeją, ale także wzmocnią odporność organizmu.

Dobrą propozycją na jesień i zimę są też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.

W planowaniu strategii przetrwania na zimę, nie możemy zapominać o aktywności fizycznej. I choć mróz na dworze nie sprzyja naszej motywacji do ćwiczeń, pamiętajmy, że w niższej temperaturze spalamy więcej kalorii podczas wysiłku fizycznego. Warto to wykorzystać i np. wracać z pracy spacerem (lub chociaż pokonywać dystans jednego przystanku).

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie