"Małe dzieci, które są żywione w sposób wegański bez nadzoru lekarza i dietetyka narażone są na wiele niedoborów żywieniowych, które dotyczą m.in. witaminy B12, wapnia, cynku i dobrej jakości białka. Niedobory te mogą wywołać bardzo poważne, negatywne skutki zdrowotne u dzieci” – czytamy w komunikacie ESPGHAN.
Eksperci wymieniają m.in.:
Ponadto, według badań, dzieci będące na dietach wegańskich są szczuplejsze i niższe od swoich rówieśników karmionych w sposób tradycyjny (z udziałem produktów zwierzęcych).
- Ważne i zarazem bardzo trudne jest zapewnienie zdrowej diety wegańskiej w przypadku niemowląt. Wymaga to m.in. stosowania odpowiednio dobranych suplementów diety, zarówno u dziecka, jak i u matki. Wszystko to musi odbywać się pod ścisłym nadzorem lekarza i dietetyka, a nie przestrzeganie lub niewłaściwe wdrażanie ich zaleceń może doprowadzić do dramatycznych i nieodwracalnych szkód u dzieci – ostrzega Mary Fewtrell z University College London, specjalizująca się w żywieniu dzieci.
fot. istock.com
Prawidłowe zbilansowanie diety wegańskiej dla niemowląt i małych dzieci jest bardzo trudne i wymaga specjalistycznej wiedzy. Tymczasem wiedza rodziców w tej kwestii jest najczęściej niewystarczająca.
- Mało jest też wciąż kompetentnych w tym obszarze lekarzy i dietetyków. Sytuację dodatkowo komplikuje fakt, że nie ma jeszcze w Polsce żadnych oficjalnych rekomendacji i zaleceń na ten temat – mówi Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny z Instytutu Żywności i Żywienia.
Według niej dieta wegańska u niemowląt jest możliwa do zbilansowania, ale dużo bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie diety wegetariańskiej, z udziałem produktów nabiałowych, jajek, ryb.