Dania zakazała sprzedaży już 22 lata temu. Polki je uwielbiają

Zastanawiacie się, gdzie znajdziemy tłuszcze trans? Otóż znajdują się one w tych produktach, które są długo przydatne do spożycia i mają aksamitną teksturę. Mowa o:
Duńska Rada ds. Żywienia już w 2003 r. zakazała stosowania tłuszczów trans w żywności, w Kanadzie są zakazane od 2004 r. w USA od 2018 r. Powodem jest ich negatywny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie tłuszczów trans prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, w tym:
W Unii Europejskiej od kwietnia 2021 r. obowiązuje rozporządzenie ograniczające obecność tłuszczów trans do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczów w produkcie. To sprawia, że w teorii Polska objęta jest tym przepisem. Problem w tym, że na półkach nadal można znaleźć produkty z tłuszczami trans, których spożycie, zwłaszcza w większych ilościach, jest niezdrowe!
Zawsze należy czytać etykiety i najlepiej jest unikać produktów gotowych.