Dania zakazała sprzedaży już 22 lata temu. Polki je uwielbiają

Wiecie o czym mowa? Otóż o tłuszczach trans, które są szalenie szkodliwe, a które producenci ochoczo dodają do niektórych produktów. A my, często zupełnie nieświadomie, kupujemy te produkty. Ba, nawet je bardzo lubimy , przez co często goszczą na naszych stołach. A to jest poważny błąd.
Dania zakazała sprzedaży już 22 lata temu. Polki je uwielbiają
Trzeba uważnie czytać etykiety / iStock
28.05.2025
Adrianna Michalczuk

Zastanawiacie się, gdzie znajdziemy tłuszcze trans? Otóż znajdują się one w tych produktach, które są długo przydatne do spożycia i mają aksamitną teksturę. Mowa o:

  • ciastach, pączkach kremach - czyli wyrobach cukierniczych,
  • margarynach i miksach tłuszczowych,
  • gotowych daniach i półproduktach,
  • słonych przekąskach,
  • fast foodach.

Duńska Rada ds. Żywienia już w 2003 r. zakazała stosowania tłuszczów trans w żywności, w Kanadzie są zakazane od 2004 r. w USA od 2018 r. Powodem jest ich negatywny wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie tłuszczów trans prowadzi do poważnych problemów zdrowotnych, w tym:

  • wysokiego poziomu cholesterolu, zaburzeń gospodarki lipidowej i w konsekwencji do chorób układu krążenia - miażdżycy, nadciśnienia, zakrzepicy, zawału serca czy udaru,
  • poważnych zaburzeń gospodarki węglowodanowej, u osób regularnie spożywających te tłuszcze rośnie ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności,
  • nadwagi i otyłości.

W Unii Europejskiej od kwietnia 2021 r. obowiązuje rozporządzenie ograniczające obecność tłuszczów trans do maksymalnie 2 g na 100 g tłuszczów w produkcie. To sprawia, że w teorii Polska objęta jest tym przepisem. Problem w tym, że na półkach nadal można znaleźć produkty z tłuszczami trans, których spożycie, zwłaszcza w większych ilościach, jest niezdrowe!

Zawsze należy czytać etykiety i najlepiej jest unikać produktów gotowych. 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie