Nie kefir i nie maślanka. Do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Wyjdą puszyste

Chyba każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki, wyniesiony jeszcze z rodzinnego domu. Jedni przygotowują je na mleku, inni dodają kefir czy maślankę. Jeśli jednak chcesz przygotować naprawdę puszyste naleśniki, koniecznie dodaj ten składnik. Wystarczy niewiele, by zmienić teksturę i smak nawet najprostszego ciasta naleśnikowego.
Nie kefir i nie maślanka. Do ciasta na naleśniki dodaj ten składnik. Wyjdą puszyste
Naleśniki z dodatkiem wody gazowanej Fot. iStock/NataliPopova
08.05.2025
Izabela Rabiega

Ten składnik jest tak pospolity, że prawdopodobnie masz go w swojej kuchni, a pomimo to rzadko myślisz o dodaniu go do naleśników. Chodzi o wodę gazowaną. Ten bąbelkowy efekt zaskoczy cię, ciasto będzie puszyste jak nigdy wcześniej.

Naleśniki z wodą gazowaną

Co się dzieje, kiedy dodamy wodę gazowaną do ciasta naleśnikowego? Bąbelki dwutlenku węgla zostają uwięzione w jego strukturze. Podczas obróbki termicznej, pod wpływem ciepła, te pęcherzyki rozszerzają się, tworząc mikroskopijne kieszonki powietrza w naleśniku. To właśnie dzięki temu naleśniki stają się puszyste i lekkie w porównaniu do tych przygotowanych według tradycyjnego przepisu. Dodatkowo obecny w wodzie gazowanej kwas węglowy reaguje z glutenem zawartym w mące, zmiękczając go.

Przepis na idealne naleśniki z wodą gazowaną

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 150-200 ml gazowanej wody mineralnej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. W dużej misce roztrzep lekko jajka.
  2. Dodaj przesianą mąkę i sól
  3. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
  4. Najważniejszy krok: tuż przed smażeniem, delikatnie wlej do ciasta zimną wodę gazowaną. Pamiętaj, aby robić to powoli i nie mieszać zbyt energicznie. W ten sposób zachowasz jak najwięcej bąbelków w cieście.

 

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie