Jeśli po ugotowaniu barszczu zostały ci buraki, koniecznie wykorzystaj je do tej sałatki

Mniam!
Jeśli po ugotowaniu barszczu zostały ci buraki, koniecznie wykorzystaj je do tej sałatki
fot. Istock/ Ivannag82
19.12.2024

Skoro święta, to i barszcz. Część osób kupi gotowy produkt, ale pozostali pokuszą się o własnoręczne przygotowanie. Jeśli należysz do tego grona i… kupisz za dużo buraków, podpowiadamy jak je smacznie wykorzystać.

Psst. Ta sałatka zrobi też furorę na świątecznym stole!

Przeczytaj też: Kupujesz dzieciom czekoladowe mikołajki? O TYM musisz wiedzieć!

Sałatka z burakiem i kozim serem – przepis

Czego potrzebujesz?

  • 2 pieczone lub gotowane buraczki
  • Kilka garści roszponki lub rukoli
  • 80 g sera koziego
  • 30 g orzechów włoskich lub migdałów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina soli i pieprzu

Jak przygotować tę sałatkę?

W pierwszej kolejności pokrój obrane buraki w kotkę. Następnie wrzuć je do miski, w której wcześniej ułożysz sałatę. Gotowe? W takim razie przyszedł czas na dodanie pokrojonego w kostkę sera. Na wierzch wrzuć jeszcze orzechy. Gdy ten krok będziesz mieć za sobą, wykonaj sos. W jaki sposób? Połącz ze sobą musztardę, miód, cytrynę, sól i pieprz. Całość wymieszaj i polej swoją sałatkę.

Uwaga! Jeśli chcesz urozmaicić to danie, możesz dodać również małe kawałki pomarańczy lub jabłka.

Smacznego!

Przeczytaj też: Przepis na kostkę piernikową, która zachwyci każde podniebienie

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie