Szybkie polskie zupy, które uwielbiają najmłodsi! Poznaj prostych 5 przepisów

Z pewnością znasz te przepisy!
Szybkie polskie zupy, które uwielbiają najmłodsi! Poznaj prostych 5 przepisów
fot. materiały prasowe
17.05.2021

Ich zapach unosi się po całym domu, a smak przypomina beztroskie lata dzieciństwa. Rosół, pomidorowa czy krem z brokuła lub kalafiora – to szybkie polskie zupy, które uwielbiają najmłodsi, ale nie pogardzą też nimi dorośli.

W zupach można się zakochać, są pełnowartościowymi posiłkami, które dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych i niezbędnych składników odżywczych, a zwłaszcza witamin B, C, E i beta-karotenu. Nie dość, że rozgrzewają w chłodne dni, to jeszcze sycą, a nawet wspomagają leczenie. Najmłodsi zwykle nie są ich fanami, ale przyrządzone na podstawie niebanalnych przepisów i zaserwowane w ciekawy sposób, podbijają ich młode serca i zaspakajają żołądki. Poznaj najlepsze Proste Historie – zupowe historie (i przepisy!).

5 przepisów na szybkie polskie pierwsze dania

#1 Ekspresowa pomidorówka – niemożliwe? A jednak!

fot. iStock

I nie chodzi tu wcale o ekspresową zupkę chińską, a o pełnowartościową zupę pomidorową, taką, jakiej smak znamy z dzieciństwa. To pierwsze danie, które znajduje się na podium wśród zup, zaraz po rosole i przed zupą ogórkową. Najlepiej będzie smakowała przygotowana na bazie rosołu. Jeśli więc został nam rosół, np. po niedzielnym obiedzie, to w poniedziałek śmiało możemy przyrządzić z niego pomidorówkę. Jak?

Do wywaru rosołowego (może być zimny lub podgrzany) dodajemy słoiczek koncentratu pomidorowego i około 2 łyżki śmietany, całość dokładnie mieszając. Dla smaku, po zagotowaniu zupy możemy wsypać do niej woreczek ryżu i na wolnym ogniu gotować do miękkości lub, by szybciej móc delektować się zupą, zagęścić ją, używając makaronu, który ugotuje się zdecydowanie szybciej niż ryż. Nasza pomidorówka będzie gotowa w niecałe 10 minut. Maluchy na pewno nie będą mogły się jej najeść!

#2 Król wśród dań – rosół

fot. iStock

Rosół to tradycyjna polska zupa, znana i z chęcią zajadana od pokoleń. Króluje na rodzinnych spotkaniach, a nawet weselach. Dzieci ją uwielbiają, toteż często podawana jest w przedszkolach i szkolnych stołówkach. A jak szybko przygotować rosół w domu?

Nalewamy do wysokiego garnka około 3 litrów wody, szykujemy gotową włoszczyznę i kilka udek, skrzydełek, bądź korpus z kurczaka, do tego sól, pieprz i dla smaku liście laurowe. Części kurczaka po dokładnym obmyciu wrzucamy do garnka z wodą i zagotowujemy, w międzyczasie zbieramy szumowinę, która nam się zbiera na powierzchni wody. Później dodajemy warzywa i przyprawy. Ugotowaną zupę możemy podawać z makaronem i np. kawałkami mięska z wywaru.

#3 Szybka zupa ogórkowa

fot. iStock

Zupa ogórkowa to też jedna z ulubionych zup naszych dzieci. Wystarczy obrać ziemniaki i pokroić w kostkę i zagotować wodę z warzywami i kawałkiem drobiu. W momencie, gdy warzywa będą miękkie, dodajemy ziemniaki i przyprawy według uznania. Starte na tartce o grubych oczkach ogórki lub już takie gotowe ze słoiczka dodajemy pod sam koniec gotowania. Po wyłączeniu wywaru zaprawiamy go mlekiem lub śmietaną. Co prawda zupy nie trzeba zaprawiać, ale większość dzieci uwielbia ogórkową z odrobiną śmietany. Po prostu palce lizać!

#4 Krem z brokuła, kalafiora lub dyni

fot. iStock

Zupy kremy uwielbiają zwłaszcza bardzo małe dzieci. Smak zmiksowanych warzyw smakuje też maluchom, bo nie pojawia się grymas na ich twarzy podczas karmienia. Zupy kremy to super pomysł na szybki obiad. Jak je robimy?

Pokrojony kalafior i ziemniaki w kostkę dodajemy do warzywnego bulionu. Całość gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Po ugotowaniu blendujemy. Do nieco przestudzonej zupy dodajemy serek topiony i mieszamy, aż się rozpuści. To świetny sposób nie tylko na zagęszczenie, ale i zwiększenie wyrazistości smaku zupy.

#5 Domowy krupnik

fot. iStock

W naszym zestawieniu szybkich polskich zup nie może zabraknąć tradycyjnego krupniku. Do jego przygotowania potrzebujemy kaszy jęczmiennej na wywarze mięsnym. Do garnka wkładamy odrobinę masła i szklimy na nim pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną (także w kostkę) marchewkę i pietruszkę. Po około 5 minutach wsypujemy kaszę, wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Krupnik możemy podawać z koperkiem i pieczywem. Sprawdźcie też przepis na krupnik pieczarkowy! Mieszanka zupy pieczarkowej Proste Historie to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnego krupnika.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie