Bita kawa, inaczej Dalgona, zyskuje coraz szersze grono odbiorców. Powodem jest nie tylko jej sposób przygotowania, ale także połączenie z płatkami owsianymi, co stanowi idealny posiłek na początek dnia.
Zobacz więcej: Doskonałym sposobem na pobudzenie organizmu na wiosnę są koktajle na bazie świeżych warzyw i owoców!
Aby przygotować bitą kawę, potrzebujesz dużej miski i trzepaczki lub miksera. Kawę najlepiej podawać od razu po ubiciu - produkt nie zachowuje się dobrze po nocy w lodówce. Wymieszaj w misce 4 łyżki (1/4 filiżanki) kawy rozpuszczalnej i dodaj cukru według uznania. Dodaj 1/4 szklanki wrzącej wody do miski i zacznij ubijać wszystko ze średnią prędkością (jeśli używasz miksera). Ubijaj dopóki płyn nie będzie spieniony. Wlej około 1/2 szklanki mleka do szklanki i polej ubitą kawę.
Justine_snacks z TikToka swoim poradniku przedstawia dokładnie, jak zrobić 25-minutowe śniadanie lub deser na trzy porcje. Połącz misce składniki owsiane: mąka owsiana, soda oczyszczona i sól oraz owsiane masło migdałowe, syrop klonowy, jajko, ekstrakt waniliowy i odrobina zaparzonej kawy. Użyj trzepaczki lub miksera, aby uzyskać jednolitą masę. Piecz w temperaturze 350 stopni przez około 20 minut. Podczas pieczenia przygotuj bitą kawę. Gdy ciastka są już upieczone, przykryj je porcją bitej kawy i posyp cukrem pudrem, jeśli chcesz.