Kimchi wytwarza się w wyniku fermentacji kapusty i innych warzyw z przyprawami, takimi jak cukier, sól, cebula, czosnek, imbir i papryczki chili. Proces wytwarzania kimchi rozpoczyna się od solenia warzyw w celu odciągnięcia wody, co pomaga w konserwacji i umożliwia łatwe wnikanie przypraw. Jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania kimchi?
Zobacz więcej: Baton energetyczny z musli [PRZEPIS]
Podobnie jak inne sfermentowane warzywa i pokarmy, kimchi jest bogate w probiotyki. Jedzenie kimchi może pomóc poprawić równowagę bakterii w jelitach, ostatecznie korzystnie wpływając na zdrowie przewodu pokarmowego, a co za tym idzie wspomagając sprawne trawienie.
fot. istock.com
Probiotyki zawarte w kimchi mają wpływ na funkcję odpornościową, ponieważ większość funkcji immunologicznych zachodzi w jelitach. Kiedy mikrobiom jelitowy, czyli ta zdrowa równowaga bakterii, jest w dobrej kondycji, układ odpornościowy jest w stanie lepiej funkcjonować.
Dokładny związek między kimchi i cholesterolem nie jest do końca znany. Kilka badań wykazało, że ludzie, którzy regularnie jedzą kimchi, mają zwykle niższy poziom „złego” cholesterolu. Naukowcy nie są pewni, które dokładnie składniki kimchi są za to odpowiedzialne.
Oprócz wspierania zdrowego cholesterolu, kimchi może również dobrze działać na serce, podnosząc poziom przeciwutleniaczy w organizmie, dzięki takim składnikom, jak imbir i ostra czerwona papryka. Wysoki poziom przeciwutleniaczy może chronić przed chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby serca.
Zobacz więcej: Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Pij codziennie ten koktajl!
Probiotyki, które wytwarzają się podczas fermentacji kimchi nie tylko dobrze wpływają na pracę jelit oraz serce, ale także pomagają pozbyć się przewlekłych stanów zapalnych, z którymi organizm sobie nie radzi.
Moc kiszonek i surówek znana jest od dawna za sprawą diety dr Dąbrowskiej. Kiszonki typu kimchi są niskokaloryczne, a jednocześnie bardzo sycące i pełne zdrowych składników. Kimchi pomaga radzić sobie z zaparciami i oczyszcza jelita. Dzięki temu łatwiej o zgubienie zbędnych kilogramów.