Jakie są korzyści zdrowotne z picia kakao?

Kakao oferuje o wiele więcej niż tylko wspaniały smak.
Jakie są korzyści zdrowotne z picia kakao?
fot. istock.com
15.04.2021
Dominika Stanisławska

Z tego artykułu dowiesz się m.in.

  • jakie korzyści zdrowotne ma picie kakao;
  • jaki wpływ na ogranizm ma kakao.

Kakao nie jest tylko używane do produkcji czekolady, ale ten magiczny napój bogaty jest w przeciwutleniacze, minerały, a nawet błonnika. Jakie są korzyści zdrowotne płynące ze spożywania kakao?
Zobacz więcej: 
FIT lody czekoladowe z orzechami

Odżywcze kakao - jakie są korzyści zdrowotne?

Według artykułu w czasopiśmie Frontiers of Immunology ziarna kakaowca zawierają błonnik, jednonienasycone („dobre”) tłuszcze i minerały, takie jak potas, magnez i miedź. Kakao jest również pełne przeciwutleniaczy, zawiera witaminę D, która ułatwia wchłanianie wapnia. 

#1 Regularnie spożywanie kakao może zmniejszyć ryzyko raka

Przeciwutleniacze hamują aktywność wolnych rodników, neutralizują je. Ma to kluczowe znaczenie, ponieważ wysoki poziom wolnych rodników może prowadzić do uszkodzenia komórek i stresu oksydacyjnego, który jest głównym czynnikiem rozwoju chorób przewlekłych, takich jak rak i choroby serca. 
kakao
fot. istock.com

#2 Obniża ryzyko wystąpienia stanu zapalnego

Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kakaowca mogą również pomóc w kontrolowaniu stanu zapalnego i zwalczaniu go. Zmniejszają produkcję prozapalnych białek zwanych cytokinami, które odpowiedzialne są za tego typu problemy zdrowotne. 

#3 Kakao poprawia pracę jelit

Polifenole w ziarnach kakaowca są w rzeczywistości prebiotykami. Oznacza to, że wspomagają dobre bakterie w jelitach, pomagając im rosnąć i rozwijać się, co z kolei może pomóc w uniknięciu zarówno przejściowych, jak i chronicznych problemów trawiennych. Jednocześnie polifenole mogą również działać przeciwko złym bakteriom w organizmie, hamując ich namnażanie.
Zobacz więcej: 
Sałatka z burakiem i indykiem - pyszny pomysł na zdrową kolację!

#4 Kakao wspiera pracę serca

Przeciwutleniacze zawarte w ziarnach kakaowca uwalniają tlenek azotu, który sprzyja rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Krew, która swobodnie przepływa ogranicza ryzyko chorób wieńcowych. Badanie z 2017 roku wykazało, że spożywanie sześciu porcji kakao tygodniowo może zmniejszyć liczbę chorób serca i udarów.

#5 Kakao pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

To samo badanie pokazuje, że kakao pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy, a to wszystko dzięki przeciwutleniaczom zawartym w ziarnach kakaowca. Substancje zawarte w kakao pobudzają wydzielanie insuliny, hormonu transportującego glukozę do komórek w organizmie. Pomaga to ustabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając jego gwałtownemu wzrostowi.

Polecane wideo

Komentarze
Ocena: 5 / 5
Polecane dla Ciebie